Βερολίνο: Δεν χαλαρώνουμε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βερολίνο: Δεν χαλαρώνουμε

08:31 | 1/7/14
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε το Βερολίνο, που αρνήθηκε κατηγορηματικά να λάβει υπόψιν τις εκκλήσεις από Παρίσι και Ρώμη για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ήδη στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές στην κεντροαριστερά, ακόμη και της Γερμανίας (δηλαδή των Σοσιαλδημοκρατών, κυβερνητικών εταίρων της Άνγκελα Μέρκελ), που ζητούν από το Βερολίνο να ξανασκεφτεί τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την απάντηση έδωσε χθες με συνέντευξη του στους Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πιστή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι μονόδρομος. «Στην Ευρώπη δεν έχω ακούσει αυτό το αίτημα από τον Ιταλό πρωθυπουργό ή από κάποιον άλλον... Όλοι συμφωνούμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμες, λειτουργικές, σταθερές και θεσμικές παραμέτρους» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι όλοι στην Ε.Ε. συμφωνούν πως η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σταθερές θεσμικές παραμέτρους και πως αυτό απαιτεί μία σταθερή αποπληρωμή του μεγάλου χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. «Αυτό είναι που πάντα λέω: ότι δεν πρέπει να μιλάμε για προσαρμογές. Πρέπει να κάνουμε ότι λένε οι κανόνες! Πρέπει να κάνουμε αυτό που έχει συμφωνηθεί. Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες αλλά μερικές φορές η εφαρμογή τους» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η προειδοποίηση Σόιμπλε ότι η Γερμανία δεν θα ανεχτεί «χαλάρωση» των δημοσιονομικών κανόνων επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις συζητήσεις ότι η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε «παραθυράκι» για την ιταλική οικονομία. Πριν από μερικές ημέρες οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να εφαρμοστούν με ευελιξία προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη ερμηνεύθηκαν ως μία κίνηση καλής θέλησης προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Άλλωστε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι είναι το πρώτο σε έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα εκλέξει τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα της πιστής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων την γερμανική οικονομία, αν και παραδέχθηκε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν πολιτικά.

Έτσι όταν ρωτήθηκε για τα εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας των νέων στην Ισπανία που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά: «Το επίπεδο της ανεργίας των νέων στην Ισπανία θα βελτιωθεί. Η Ισπανία έρχεται από μία πολύ δύσκολη θέση στην αγορά εργασίας αλλά η αγορά έχει βελτιωθεί από την αρχή του προηγούμενου έτους μήνα με τον μήνα. Δεν υπάρχει πραγματικά γρήγορος δρόμος εκτός τέτοιων προβλημάτων. Στη Γερμανία ψάχνουμε νέους ανθρώπους με προσόντα. Προσλαμβάνουμε νέους ανθρώπους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να έρθουν στην Γερμανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η μοναδική απάντηση είναι η εφαρμογή των κανόνων. «Ας βελτιώσουμε, λοιπόν, την επάρκεια και ας μην έχουμε τόσα πολλά ντιμπέιτ για την χαλάρωση και τους νέους κανόνες. Η (αποτελεσματική) εφαρμογή είναι καλύτερη» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών