Η εξήγηση των επιστημόνων για τα γιγαντιαία καλαμάρια που ξεβράστηκαν στην παραλία του Κατάκολου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η εξήγηση των επιστημόνων για τα γιγαντιαία καλαμάρια που ξεβράστηκαν στην παραλία του Κατάκολου

13:19 | 19/1/15
Η εξήγηση των επιστημόνων για τα γιγαντιαία καλαμάρια που ξεβράστηκαν στην παραλία του Κατάκολου

Πανελλαδικό ενδιαφέρον υπήρξε για τα γιγάντια καλαμάρια που ξεβράστηκαν νεκρά στην παραλία του Κατακόλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στελέχη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρέλαβαν το ένα από τα νεκρά καλαμάρια και το μετέφεραν στην Πάτρα με σκοπό να αποσταλεί για περαιτέρω διερεύνηση σε εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στην πραγματικά σπάνια εμφάνιση του είδους στις ελληνικές θάλασσες, ιδίως στο Ιόνιο.

Το γιγάντιο καλαμάρι είναι κεφαλόποδο μεγάλων διαστάσεων που ζει σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς. Το γένος μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και οχτώ είδη. Υπολογίζεται ότι το μήκος των θηλυκών φτάνει μαζί με τα πλοκάμια τα 13 μέτρα και των αρσενικών τα δέκα.

Μόνο το κολοσσιαίο καλαμάρι, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος 14 μέτρων είναι μεγαλύτερο. Ο μανδύας του έχει μήκος περίπου 2 μέτρα. Οπως ανέφεραν στελέχη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό εμφανίζεται τέτοιο είδος, ενώ σε ότι αφορά την κατάληξή τους στην ακτή, συνήθως πρόκειται για τα θηλυκά, τα οποία μετά την αναπαραγωγή, εξασθενούν πάρα πολύ και πεθαίνουν με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα ρεύματα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών