Γιατί στη ΝΔ φοβούνται εκλογές και τα στρατηγικά αδιέξοδα της γαλάζιας ηγεσίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιατί στη ΝΔ φοβούνται εκλογές και τα στρατηγικά αδιέξοδα της γαλάζιας ηγεσίας

11:11 | 20/2/15
Γιατί στη ΝΔ φοβούνται εκλογές και τα στρατηγικά αδιέξοδα της γαλάζιας ηγεσίας

Εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup, οι γαλάζιοι αναζητούν τρόπους διαχείρισης του αποτελέσματος είτε αυτό είναι ρήξη, είτε συμφωνία

Πίσω από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της επίτευξης συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup, κρύβεται η αγωνία για στρατηγικό αδιέξοδο της γαλάζιας ηγεσίας σε περίπτωση που λήξει αισίως το διαπραγματευτικό θρίλερ και ο φόβος πολλών γαλάζιων στελεχών για πρόωρες εκλογές, εάν η κυβέρνηση βρεθεί ξανά μπροστά σε τοίχο που θα ορθώσει το Βερολίνο.

Είναι σαφές πως η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση είτε για ρήξη με καταστροφικές συνέπειες εάν δεν υπάρξει συμφωνία, είτε για κωλοτούμπα εάν επέλθει συμβιβασμός. Στη δεύτερη περίπτωση η γραμμή άμυνας συνίσταται στην εξίσωση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την πολιτική που εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

“Το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το νέο Μνημόνιο”, έγραψε χθες στο twitter ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης προσφέρθηκε να είναι... εισηγητής της κυβέρνησης στη Βουλή “για το Μνημόνιο”.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως επισήμως και κεντρικά η Ν.Δ έχει ρίξει τους τόνους, καθώς με τη σειρά της κινδυνεύει να δεχθεί κι εκείνη την κατηγορία είτε ότι επενδύει στην καταστροφή είτε ότι καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για υπαναχώρηση δυσχεραίνει τη δυνατότητα ελιγμών. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ισορροπήσει την αντιπολιτευτική της γραμμή ώστε να μην κατηγορηθεί για σύμπλευση με το Βερολίνο.

Στις κυβερνητικές διαρροές που υποστήριζαν χθες ότι: “Όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι”, κύκλοι της Ν.Δ απαντούσαν:

“Αντί να αμύνονται με διαρροές που θυμίζουν προπαγάνδα σοβιετικού τύπου, ας θυμηθούν τι έλεγαν οι ίδιοι και ο αρχηγός τους, δύο εβδομάδες πριν, και τι επιστολές στέλνουν σήμερα!
Όταν η Ν.Δ λέει ότι η αβεβαιότητα βλάπτει την οικονομία, σημαίνει ότι νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας. Και όταν εύχεται να βρεθεί γρήγορα λύση για τη χώρα, σημαίνει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια.

Θυμούνται οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τι λέγανε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Θέλετε να κάνουμε συγκρίσεις για το τι σημαίνει ευθύνη και τι ανευθυνότητα;”

Το ζήτημα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να δρομολογηθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις και να εκδηλωθούν με καταιγιστική πλέον μορφή οι αντιδράσεις που έχουν “παγώσει” όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Σε περίπτωση που οριστικά τεθεί στην κυβέρνηση από τους εταίρους και βασικά από τη Γερμανία το δίλημμα να αποδεχθεί μία συμφωνία εξαιρετικά αρνητική, πολλοί γαλάζιοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και φοβούνται ότι με το κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του και η Ν.Δ θα πέσει στα ποσοστά του Μαΐου του 2012.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών