Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα (video)

23:44 | 20/2/15
Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα

Στο τρίτο eurogroup για την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας βγήκαν αισιόδοξοι πως η συμφωνία είναι κοντά - Τι είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ για τα επόμενα βήματα και ποιες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας;

Ο πρόεδρος του eurogroup ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση της Παρασκευής κατέληξε σε μια συμφωνία, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τονίζοντας όμως πως πρέπει να δοθεί χώρος σε κάθε κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της. Σημείωσε δε, πως είναι οι κοινωνικές πολιτικές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη νέα κυβέρνηση και μπορούν να γίνουν, αρκεί να μην αναιρούν την δημοσιονομική σταθερότητα και την ισορροπία της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του eurogroup ξεκίνησε πρώτος την ανακοίνωση τύπου, μιλώντας για μια συμφωνία που αφορά πρωτίστως όπως είπε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. "Ντάισελμπλουμ: Έγινε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Ολλανδός πολιτικός αναφέρθηκε στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, σχετικά με την πολιτική βάση της συμφωνίας και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτού:

- Η παράταση αποφασίστηκε για τέσσερις μήνες, αντί για έξι που είχαν αποφασιστεί

- Θα δρομολογηθεί η παράταση ανταλλαγής ομολόγων από το EFSF για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και το eurogroup συμφωνεί να δοθούν τα κεφάλαια. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα, μέσω αυτών των πόρων θα είναι διαθέσιμη.

- Ο σκοπός είναι να υπάρχει επιτυχής εξέλιξη της αναθεώρησης. Εμείς θα πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται και συμπλήρωσε πως θα συναποφασιστεί με την Ελλάδα στους θεσμούς, το επόμενο βήμα. Η παράταση θα μας δώσει χρόνο ώστε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους και την Ελλάδα.

- Η συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα, ώστε να καταλήγει μετά από συμφωνία του eurogroup κάτι που θα βασίζεται σε επιτυχή κατάληξη. Σημείωσε βέβαια πως για να έχει το αίτημα ευτυχή κατάληξη θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις.


Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να επιφέρουν περεταίρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να "υπάρχουν μονομερείς ενέργειες με αντίκτυπο στα μέτρα σταθερότητας και την οικονομική ανάκαμψη". Επιπλέον, σημείωσε πως "οι Έλληνες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων προς όλους τους πιστωτές, πως θα διασφαλίσουν τα πλεονάσματα" ενώ έκανε λόγο για ένα ύψος πλεονάσματος σε συνάρτηση με "τις οικονομικές συνθήκες", χωρίς να αναφέρεται σε ακριβές ύψος.

Το πρώτο βήμα οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

"Το πρώτο βήμα είναι ότι συμφωνήσαμε να παρουσιάσουμε έναν πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, των πρώτων μέτρων που βασίζονται στις τρέχουσες συμφωνίες χρησιμοποιώντας τις ευελιξίας που διαθέτει το πρόγραμμα" ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogoup. Αυτός είναι και ο κατάλογος μέτρων που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα. Όπως σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αποφασίσουν αν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να αποτελέσουν μια επιτυχή αφετηρία για τη συνέχιση της διαδικασίας που, στο τέλος θα μας οδηγήσει σε επιτυχή συμπεράσματα".

Μετά από αυτή τη διαδικασία θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαβουλεύσεις, ώστε να αξιολογηθεί το πρόγραμμα από τις αρχές. "Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχουν θεσμικές διαβουλεύσεις για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος κάτι που θα επιτρέψει στο EFSF να εγκρίνει την παράταση πριν το τέλος Φλεβάρη" και συνέχισε: "Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που θα μας επιτρέψει από κοινού να συνεχίσουμε το έργο με την Ελλάδα, ώστε να έχουμε μια καλή συνεργασία με την Ελλάδα".

Ανάγκη για επανεκκίνηση του προγράμματος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον λόγο που τελικά η παράταση ήταν τεσσάρων μηνών και όχι έξι, ο Ολλανδός πρόεδρος ανέφερε πως παρά τις "έντονες συζητήσεις στο eurogoup και στα media σχετικά με τη σκοπιμότητα προηγούμενων προγραμμάτων, πρέπει να υπάρχει επανεκκίνηση" και συμπλήρωσε: "Υπάρχει πολύ δουλειά και ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση θα πρέπει να δουλέψουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δουλεύουμε για μελλοντικές διευθετήσεις. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Το 4μηνο είναι ένα λογικό πλαίσιο για να αξιολογηθούν οι προκλήσεις".

Επιπλέον, αναφερόμενος στην καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου ώστε να βρεθεί ένα πρόγραμμα, σημείωσε πως "ο Απρίλιος είναι η ύστατη ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να υπάρξει μια ολοκλήρωση της συμφωνίας. Θα προτιμούσαμε να έχει τελειώσει νωρίτερα, όμως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Στο ενδιάμεσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα" ανέφερε.

Ο πρόεδρος του eurogroup όμως απάντησε και στο ερώτημα της διαρροής πως Ισπανία και Πορτογαλία θέλησαν να μπλοκάρουν την απόφαση. Αν και παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να πει πολλά, ανέφερε πως "υπήρχε απόλυτη συμφωνία επί της έκβασης και υπήρξε μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα".

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει νέα μέτρα

Τέλος, μιλώντας για τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η Αθήνα, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει νέα μέτρα ή να έχει νέες πολιτικές. "Κάθε μέτρο θα πρέπει να κοστολογηθεί και να είναι εντός προϋπολογισμού" σημείωσε για να τονίσει πως είναι απαραίτητο να υπάρχει χώρος πολιτικής δράσης για κάθε κυβέρνηση. Επιπλέον σημείωσε πως έχει γίνει πολύς λόγος για το αν η νέα συμφωνία θα είναι μνημόνιο ή όχι. "Εμένα δεν μου αρέσει να στέκομαι στις λέξεις μόνο. Δώστε προσοχή στη διατύπωση του κειμένου. Μιλούμε για δανεισμό και για όρους".

Όσο για το πλεόνασμα ανέφερε πως η απόφαση θα γίνει με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, "στο πλαίσιο της εκ των υστέρων αξιολόγησης των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων.

Δείτε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ


Μοσκοβισί: Συμφωνία για να μπει τέρμα στην αβεβαιότητα

"Η πεποίθηση της επιτροπής ήταν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να μπει τέρμα σε αυτή την αβεβαιότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη" σημείωσε ο Επίτροπος για την Οικονομική πολιτική. "Η συμφωνία θα ήταν εφικτή, αν όλοι είχαν μια λογική προσέγγιση και όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης".

Επιπλέον, σημείωσε πως πρόκειται για μια "συμφωνία ισοσκελισμένη, που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά διασφαλίζει και ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις". Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει πως "η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα υπάρχει και ότι θα είναι ακλόνητη. Το αποτέλεσμα του δικού μας έργου θα είναι θετικό και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα επιτρέψουν όλα τα κράτη μέλη να είναι σίγουρα για τη συνέχεια".

Αναφερόμενος στις ελληνικές προτάσεις, τόνισε πως "είναι μια καλή βάση για να φτάσουμε σε συμπέρασμα και τότε τα κοινοβούλια θα πάρουν απόφαση αν αυτό απαιτείται, για να πάρουμε μια συμφωνία ως το τέλος Φεβρουαρίου. Είναι ένα διάστημα που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις για την πολιτική για την Ελλάδα. Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα αλλά πρέπει να γίνουν" εξήγησε.

Όπως σημείωσε το διακύβευμα είναι να εξασφαλιστεί "η Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και να παρθούν μέτρα για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία".

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στη στόχευση "να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα γίνουν ευέλικτες και αποτελεσματικές κατά τις απάτης. Ένα ζήτημα δικαιοσύνης. Επ' αυτών και άλλων τομέων πρέπει να συνεχίσουμε να μιλούμε ο ένας με τον άλλον. Καλή πίστη ο ακρογωνιαίος λίθος στη συνεργασίας. Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ώστε να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία" ανέφερε για να συγχαρεί στο τέλος τον πρόεδρο του eurogroup που χάρη στις ενέργειές του φτάσαμε στη σημερινή συμφωνία.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών