11:01 | 20/2/15
Σε σύγκρουση βρέθηκε η Ευρώπη, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το "όχι" της Γερμανίας στο Ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης
Στην αναζήτηση συμμαχιών επιδόθηκε η κυβέρνηση μετά την εσπευσμένη Γερμανική άρνηση στο πρόγραμμα που κατέθεσε χτες το πρωί. Αξιωματούχοι από Γαλλία και Ιταλία ανέφεραν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Στο πλευρό της Γερμανίας τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή Σλοβακία, Φινλανδιά και Βέλγιο, προκαταβάλοντας πως το σημερινό Eurogroup θα είναι ένα σκληρό πόκερ για την Ελληνική πλευρα με την Γερμανία να θέλει να επιβάλει τη δική της γραμμή.Όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία απαιτεί να είναι σαφής η αναφορά και δέσμευση στην παράταση και υλοποίηση του μνημονίου και η Ελληνική κυβέρνηση απαντά πως δεν μπορεί να παραβιάσει τη νωπή λαϊκή εντολή που ζητά τον τερματισμό των πολιτικών της λιτότητας.
Την ίδια ώρα μετά την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ματέο Ρέντσι, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε θερμό κλίμα, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα: «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Α. Μέρκελ στη συνάντηση μας».
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. "Μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως η παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο για νέα Σύνοδο Κορυφής από την κυβέρνηση κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Είναι γεγονός πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής πλευράς, όμως σε κάθε περίπτωση θα περιμένουν να δουν πρώτα την κατάληξη του Eurogroup.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τηρεί μέχρι αυτή την ώρα αποστάσεις ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα για παράταση αφορά στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και άρα τους ευρωπαίους εταίρους.
Σχετικές ετικέτες:ΕυρώπηκυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουΟικονομίαπαράταση δανειακής σύμβασηςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα