11:34 | 20/2/15
Διακεκριμένοι φοροτεχνικοί απαντούν για το «φλέγον» ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο
Η νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που παρουσίασαν την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης είναι το βασικό θέμα συζήτησης στους κύκλους των φοροτεχνικών.Σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο όριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με μια νέα ρύθμιση που στόχο έχει να γεμίσει τα ταμεία, αλλά και να «ανακουφίσει» αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Οι προσδοκίες για τη ρύθμιση, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, είναι υψηλές και αυτό που μένει είναι να αποδειχτεί αν θα λειτουργήσει στην πράξη και θα βοηθήσει στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν εκτοξευθεί στα 76 δισ. δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της νέας ρύθμισης προβλέπεται «κούρεμα» κατά 50% του συνολικού χρέους για εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31 Δεκεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν το μισό ποσό εφάπαξ, καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα), ενώ καταργείται και το πρόστιμο του 10%, 20% και 30% που επιβαρύνει όσους δεν πληρώσουν τα χρέη τους για 2 μήνες, 12 μήνες ή 24 μήνες αντίστοιχα. Το Fortune Greece, καταθέτει την γνώμη έγκριτων ειδικών σε ένα θέμα που θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή και το πορτοφόλι, Ελλήνων πολιτών, καθώς και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Γιώργος Κορομηλάς, Πρόεδρος Ι.Ο.Φο.Μ.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), Γιώργος Κορομηλάς, σχολιάζει στο Fortunegreece.com, τα όσα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν οι αγκυλώσεις και οι περιορισμοί του παρελθόντος και πως η ρύθμιση των οφειλών γίνεται πλέον με καλύτερους όρους. Ο ίδιος θεωρεί δε δίκαιη τη διαγραφή του 50% της οφειλής εφόσον πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό εφάπαξ. «Είναι ένας σωστός τρόπος για να εισπράξει το κράτος οφειλές που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και που οι περισσότερες εξ’ αυτών δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την υπερφορολόγηση και αφορούν κυρίως πολίτες που οφείλουν μικρά ποσά».«Το πιο σημαντικό είναι να μπουν στα ταμεία αυτή τη στιγμή τα χρήματα που έχει ανάγκη η χώρα. Οι όποιες απαγορεύσεις υπήρχαν στην παλιά ρύθμιση αίρονται και η νέα γίνεται πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους» αναφέρει ο κ. Κορομηλάς.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του μέτρου των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια ανάσα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. «Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό γιατί αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, υπάρχει μια κατάσταση δύσκολη. Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Συνεπώς αυτή η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να πάρουν και αυτοί ανάσα, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεών τους. Οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να συμβάλλει σε δύο στόχους. Στη ελάφρυνση των φορολογουμένων που έχουν τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην μεγάλη ανάσα που τελικά θα δοθεί στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία παράλληλα.
Η Αθήνα πρέπει να σωθεί
Απόστολος Αλωνιάτης, οικονομολόγος, λογιστής – φοροτεχνικός Α’ τάξης
Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, οικονομολόγος, λογιστής- φοροτεχνικός Α’ τάξης διευκρινίζει, πως για να μπορέσει κανείς να απαντήσει αν ένας νόμος είναι θετικός ή αρνητικός, θα πρέπει να τον δει ολοκληρωμένο και ψηφισμένο από την βουλή των Ελλήνων. «Στην δουλεία μου, μετά από τόσα χρόνια, έχω μάθει ότι όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες. Μια αλλαγή σε μια εξαγγελία μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε θετικό που έχει ανακοινωθεί. Αν θέλετε την γνώμη μου επί των όσων μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, μπορώ να πω ότι στα θετικά της είναι το ότι περισσότεροι θα μπορέσουν να μπουν στην νέα ρύθμιση, και ειδικά οι φορολογούμενοι που έχουν εγκλωβιστεί στα χρέη με μικρά ποσά και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το πενηντάρικο που έβαζε η παλιά ρύθμιση και παράλληλα να πληρώνουν και τα τρέχοντα. Ως αρνητικό θα επεσήμανα το ότι δεν είδαμε τίποτε σχετικά με την διοικητική και δικαστική επίλυση χιλιάδων υποθέσεων , που καταργήθηκε με τον νόμο 4174/2013».Αναφορικά με τη διαγραφή του 50% της οφειλής, εφόσον πληρωθεί το άλλο μισό ποσό εφάπαξ, ο κ. Αλωνιάτης εκφράζει την άποψη πως στο άκουσμα της είδησης θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για κατάφωρη αδικία, από την στιγμή μάλιστα που θεωρήθηκε από όλους ότι το 50% είναι επί του κεφαλαίου. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το συνολικό χρέος , κεφάλαιο και προσαυξήσεις και όχι μόνο το κεφάλαιο. «Θα ήθελα να δω την τελική διατύπωση , για να μπορέσω να πάρω συγκεκριμένη θέση. Αν αφορά μόνο το κεφάλαιο , νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτούς που πλήρωναν μέχρι τώρα κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Γενικά το θέμα των ρυθμίσεων και των περαιώσεων , αποτελεί μια άδικη αντιμετώπιση των φορολογουμένων. Δεν προωθεί την φορολογική συνείδηση που πρέπει να καλλιεργεί το κράτος, και ουσιαστικά βολεύει τους φοροαποφεύγοντες. Η λύση είναι το χιλιοειπωμένο , και ουδέποτε εφαρμοστέων, άρθρο του συντάγματος , ότι ο φορολογούμενος συμμετέχει στους φόρους, σύμφωνα με τις δυνατότητες του».
Η θέση του σε ότι αφορά την ίση μεταχείριση των πολιτών, ως προς τη ρύθμιση των οφειλών τους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων είναι πως, αυτό θα έπρεπε να είναι βασικό στοιχείο της αντιμετώπισης του φορολογούμενου. «Όμως μετά από έλεγχο για το ποιος πραγματικά είναι μικροεισοδηματούχος. Κάτι που το κράτος με τους σημερινούς μηχανισμούς δεν μπορεί να το κάνει».
Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Αλωνιάτης θεωρεί πως στη σημερινή κατάσταση που έχουν φτάσει, θα πρέπει να εξετάσουμε την παγιοποίηση των παλαιών χρεών για ένα διάστημα δύο ετών και να εστιάσουμε στην είσπραξη τρεχουσών οφειλών, υποστηρίζοντας πως όσο απαιτούμε από τον φορολογούμενο ή τον ασφαλισμένο να «πληρώσει και τα παλιά και τα τρέχοντα», καμία ρύθμιση δεν θα πετύχει.
«Αυτό συμβαίνει και με το να ζητάμε από τους ασφαλισμένους που χρωστούν στα ταμεία. Ζητάμε τα παλιά σε 100 δόσεις με τη δέσμευση να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και έχουμε σαν αποτέλεσμα να μην πληρώνονται ούτε τα παλιά χρέη , ούτε οι τρέχουσες εισφορές».
Αντώνης Μουζάκης, Φοροτεχνικός
Ως θετική χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση και ο Φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης υπό την έννοια ότι δίνει περισσότερες δόσεις και εκπτώσεις προστίμων. «Είναι ιδιαιτέρως θετική για όσους οφείλουν μέχρι 31/12/2013, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τα μισά. Ωστόσο, εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, δεν μπορούμε να φέρνουμε μια ρύθμιση που να λέει ότι σε αυτόν που όφειλε το 2013 του χαρίζω τα μισά, διότι αυτό δεν είναι ορθή συμπεριφορά απέναντι σε εκείνους που πλήρωσαν κανονικά τις οφειλές τους,αντιμετωπίζοντας και οι ίδιοι δυσκολίες. Να χαρίσεις πρόστιμα ή να τα περικόψεις ναι, αλλά όχι κεφάλαιο. Ο φόρος είναι φόρος. Η ρύθμιση είναι καλή για αυτούς που οφείλουν, άσχημη όμως γι’ αυτούς έχουν πληρώσει».
Επιπρόσθετα τονίζει πως είναι ορθό που δε διαγράφεται ο ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι, διότι τον ΦΠΑ και τον φόρο που παρακράτησε κάποιος στον εργαζόμενο που έχει στην επιχείρησή του, τον έχει ήδη εισπράξει και θα πρέπει να τον καταβάλλει άμεσα.
Την ίδια ώρα, έκπληξη αποτέλεσε για τον κ. Μουζάκη, το γεγονός ότι βγήκε εκτός ρύθμισης ο παράγοντας εισοδηματικά κριτήρια. «Είχαμε όλοι την εντύπωση ότι στη ρύθμιση θα λαμβάνονταν υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια, διότι το είχαν αναφέρει προεκλογικά. Τελικά, διαπιστώσαμε πως δεν τήρησαν τη δέσμευση που είχαν κάνει».
Τέλος για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμά πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως αναμένει να δει τα πραγματικά αποτελέσματα στην πράξη. Διότι αυτός που δεν είχε χρήματα στο παρελθόν για να εξοφλήσει τις οφειλές του δεν έχει και τώρα. «Σε κάθε περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια να εντάξει περισσότερο κόσμο, διότι αυτή τη στιγμή τα Ταμεία είναι «στεγνά». Είναι μια βελτιωμένη ρύθμιση σε σχέση με την προηγούμενη».
Πηγή: Fortunegreece.com
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΣτρατούληςδημόσιοκυβέρνησηΝάντια ΒαλαβάνηΟικονομίαΠολιτικήρύθμιση οφειλώνΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα