18:32 | 16/5/15
Άλυτο παζλ μοιάζει τις περισσότερες φορές η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αν και αναγνωρίζουν πως τα περιθώρια συγκλίσεων είναι ακόμα μικρά, ευελπιστούν πως σύντομα θα σταματήσει "το μαρτύριο της σταγόνας"
Ο "κόμπος" της διαπραγμάτευσης θα λυθεί μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αλλά και κορυφαία στελέχη που μετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα. Αυτό το οποίο έχουν αφήσει να εννοηθεί πολλές φορές είναι ότι οι θεσμοί ζητούν συνεχώς όλο και περισσότερα με αποτέλεσμα η διαβούλευση να μην οδηγεί πουθενά.Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα για τον ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να ανεβάζει τον υψηλό ΦΠΑ σε επίπεδα συντελεστού πολυτελείας που έφτανε και στο 23%.
Τη Δευτέρα ξεκινούν και πάλι οι συναντήσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες με την Ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε μια καλύτερη συνεργασία προκειμένου να δοθεί λύση στα θέματα όπου οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
Αυτό που θα ήθελε η Αθήνα σε αυτή την φάση είναι μια υπόσχεση από την πλευρά των εταίρων σχετικά με το ποιο θα είναι το οικονομικό αντίκρυσμα σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και υπάρξει ο έντιμος συμβιβασμός που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απάντηση που περιμένει η κυβέρνηση αφορά το 1,9 δις. ευρώ από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ομολόγων, αλλά και τι θα γίνει με την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δις. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν τραβήξει ήδη πολύ και η κυβέρνηση επιθυμεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου να έχει τη λύση στα χέρια της.
Τις προϋποθέσεις αυτής της συμφωνίας τις έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον Economist:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα- Να μην έχουμε δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
- Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους
- Ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων
Το εσωκομματικό μέτωπο
Ο "πυρετός" στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί με το βασικό ζητούμενο της μειοψηφίας, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να είναι, σε πρώτη φάση, η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.Εκκρεμεί μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να τεθούν για άλλη μια φορά όλα τα θέματα στο τραπέζι, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και αύριο.
Παρά την κριτική, πάντως που ασκήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης η πλειοψηφία πιστεύει πως η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή δεν θα έχει πρόβλημα να υπερψηφιστεί.
Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει πως: «η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί οι βουλευτές μας δεν θα έχουν λόγο να μην την υπερψηφίσουν».
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤκυβέρνησηΟικονομίαοικονομική ασφυξίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑBrussels Group
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων