Χάος και κραυγή αγωνίας για το Ελληνικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χάος και κραυγή αγωνίας για το Ελληνικό

09:59 | 20/4/16
chaos-ke-kravgi-agonias-gia-to-elliniko

Άθλιες συνθήκες για 5.000 ανθρώπους - Νεκρή 17χρονη στο παλιό αεροδρόμιο

Σοβαρά προβλήματα και έντονο προβληματισμό δημιουργεί η φιλοξενία 5.000 μεταναστών και προσφύγων στο Ελληνικό, μετά και τον πρώτο θάνατο που εντοπίστηκε στο χώρο. Οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου είναι ανύπαρκτες και δεν εξυπηρετούν τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην πύλη Ε2 μεταφέρθηκαν στην Ε1.

Ωστόσο εκτός από τον Πειραιά και την Ειδομένη το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο Ελληνικό όπου μεταφέρθηκαν ατάκτως χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να υπάρχουν υποδομές και πλέον ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Μόλις χθες ένα 17χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έχασε την ζωή του μετά από πενθήμερη νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Η 17χρονη Μαχάζ ζούσε μέσα σε τραγικές συνθήκες στο Ελληνικό σε άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή μαζί με τους γονείς της και τα αδέλφια της. Πριν από λίγες ημέρες το κορίτσι αισθάνθηκε αδιαθεσία και η μητέρα της την πήγε στον γιατρό του κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Το υποτυπώδες ιατρείο του Ελληνικού το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη δομή φιλοξενίας δεν λειτουργεί 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατροί που έχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Η 17χρονη με ασθενοφόρο οδηγήθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Η 17χρονη στη συνέχεια επέστρεψε στην σκηνή της στις ίδιες άθλιες συνθήκες και μέσα σε λίγη ώρα άρχισε η περιπέτειά της. Λιποθύμησε και ο πατέρας αφού την σήκωσε στα χεριά του έψαχνε για ταξί στην παραλιακή γιατί δεν υπήρχε εκείνη την στιγμή ασθενοφόρο στο Ελληνικό. «Βγήκα στον δρόμο και τα ταξί δεν σταματούσαν, δεν μας έπαιρναν αν και την κρατούσα έτσι στα χεριά μου. Τελικά ένα ταξί σταμάτησε», λέει ο πατέρας της.

Η κοπέλα μόλις έφτασε στο Λαϊκό νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Όμως η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη και το κορίτσι κατέληξε. Στο Ελληνικό, εκτός από το θάνατο της 17χρονης είχε σημειωθεί κρούσμα ηπατίτιδας.

Μία επιστολή έκκληση προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δημοσιοποίησαν οι δήμαρχοι Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, θέλοντας να επισημάνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στην επιστολή αυτή τονίζεται ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια». Ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι παρακολουθούν «με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου».

Παράλληλα στην ίδια επιστολή επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αδιαφορεί, και τον εγκαλούν σημειώνοντας ότι: «Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση». Σημειώνουν επίσης ότι το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων» καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι «Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους».

Στην επιστολή, οι δήμαρχοι Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επικαλούνται έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο, όπως αναφέρουν, «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες - πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες - πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)».

Ολόκληρη η επιστολή των δημάρχων:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι οι Δήμαρχοι των όμορων πόλεων με το πρώην διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού παρακολουθούμε με τεράστια ανησυχία τη συνεχιζόμενη, άτακτη και χωρίς σχέδιο μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Όπως προκύπτει και από κρατικά έγγραφα, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι «εκτός ελέγχου» και «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Σας εκπέμπουμε την κραυγή αγωνίας μας, την οποία παρακαλούμε να λάβετε υπόψη.

Η πολιτεία συνεχίζει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και οργάνωση. Παρά τις επίσημες έγγραφες οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει εκ μέρους σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία απάντηση. Ειδικότερα, στις 2 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου σας απευθύναμε κοινές επιστολές, με τις οποίες ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προκύπτουν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο.

Το Σεπτέμβριο 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2015 θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 επίσης ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά για την τρίμηνη παραμονή προσφύγων-μεταναστών στην ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, μέχρι να ετοιμαστούν κατάλληλοι χώροι. Καμία από τις δύο δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Αντίθετα, αιφνιδιαστικά άνοιξε και το κτίριο αναχωρήσεων του πρώην αεροδρομίου, όπου συνωστίζονται μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Για όλα αυτά, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως η «Ελληνικό ΑΕ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που παραχώρησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου για προσωρινή χρήση (σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Επαναλαμβάνουμε και εμείς το αυτονόητο: το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού. Τίθενται, κατά συνέπεια, τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Πώς θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται και συγχρωτίζονται σε έναν χώρο που δεν πληροί καμία προδιαγραφή;

β) Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται η άτακτη και πρόχειρη παραμονή τόσων πολλών ανθρώπων σε έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο;

γ) Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα;

δ) Πώς είναι δυνατόν 5.000 άνθρωποι να ζουν χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής;

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν στις παρακείμενες ακτές για να πλύνουν τους εαυτούς τους και τα ρούχα τους με θαλασσινό νερό.

Ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ με έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτουμε, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες. Ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)». Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ακόμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός. Ζητάμε ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, καθώς και ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου και των ενεργειών σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στο πρώην αεροδρόμιο δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή. Συχνό είναι και το φαινόμενο, μετανάστες-πρόσφυγες να διασχίζουν κάθετα την παραλιακή Λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας από αφύλαχτα σημεία, και κυρίως μικρά παιδιά, με προφανείς κινδύνους δυστυχημάτων. Ζητούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την απάλειψη του φαινομένου που καθημερινά βιώνουμε, διαθέτοντας κατά προτεραιότητας τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εκπέμπουμε την ανθρώπινη κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των προσφύγων, όσο και των τοπικών πληθυσμών μας.

Ελπίζουμε να μην έρθει η στιγμή που για όλα αυτά θα αναζητηθούν οι αρμόδιοι για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παραλείψεις οφειλόμενων ενεργειών τους.

Για πολλοστή φορά, και προτού να είναι πολύ αργά, σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Σας καλούμε, τέλος, να μας γνωρίσετε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εκκένωση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών