18:30 | 9/6/16
Τι πρότεινε ο Τσακαλώτος σε πάνελ του Brussels Economic Forum για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών που βρίσκονται σε ύφεση
Την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ειδικά για τα κράτη - όπως η Ελλάδα - που βρίσκονται σε ύφεση πρότεινε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμμετέχοντας σε πάνελ του Brussels Economic Forum για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε, οι χώρες που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση , είναι δύσκολο να αναπτυχθούν ξανά , χωρίς νέες επενδύσεις. Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις χώρες αυτές η πρακτική δείχνει ότι οι ιδιώτες θα ακολουθήσουν το κράτος που θα προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις και όχι το αντίθετο. Για τον λόγο αυτό πρότεινε την εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων στον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων «Αν κάνουμε δημόσιες επενδύσεις , είναι δεδομένο ότι αυξήσουμε βραχυπρόθεσμα και το έλλειμμα και το χρέος «είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «Παράλληλα όμως θα αυξήσουμε και το ΑΕΠ και αυτό, σταδιακά θα μειώσει και το έλλειμμα και το χρέος» είπε.
Η δεύτερη πρόταση του υπουργού οικονομικών ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές να μην έχουν στόχο μόνο την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την εξομάλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που καταγράφονται εντός των κρατών μελών της ΕΕ, « θα μπορούσε ένας δείκτης με τον οποί μετράμε την απόδοση των μεταρρυθμίσεων εκτός από την παραγωγικότητα να είναι και ο GINI , ο οποίος μετράει το δείκτη φτώχειας και την εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των πολιτών μιας χώρας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει η μεταρρυθμίσεις να στοχεύουν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων και καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι απλώς σε αύξηση της παραγωγικότητας με χαμηλά εισοδήματα και υπερεργασία. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας και για τους «χαμένους» της παγκοσμιοποίησης Δηλαδή του κοινωνικούς και οικονομικούς κλάδους που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τους υψηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας των μεγάλων πολυεθνικών και των αλυσίδων παροχής προϊόντων και υπηρεσιών.
Βεβαίως, οι προτάσεις δεν βρήκαν ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος από τους συμμετέχοντες στο Πάνελ. Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί, τόνισε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει και προωθεί η Commission έχει από την φύση του κοινωνικούς στόχους, αφού αποσκοπεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για όλους. Σε ότι αφορά την εξαίρεση των κρατικών επενδυτικών δαπανών ,από τον υπολογισμό του ελλείμματος θύμισε ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, κοινότητες όπως η ΕΕ θα πρέπει να προχωρά σε μεγαλύτερη οικονομική και νομισματική ενοποίηση και όχι το αντίθετο.
Ο έτερος παριστάμενος υφυπουργός οικονομικών του Βελγίου κ. Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τόνισε ότι οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε οτιδήποτε άλλο, παρά παραγωγικές μονάδες και νέες θέσεις εργασίας. «Ο κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται για το πως θα επανεκλεγεί. Κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρεται μόνο αυτό και όχι για το αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει. Παραγωγικές επενδύσεις , είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές που έχουν σκοπό τον μεγαλύτερο κέρδος των επενδυτών και την σταθερότητα επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Ντε Κρόο.
Σχετικές ετικέτες:δημοσιονομικό έλλειμμαεπενδύσειςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα