Τσίπρας: Αποτύπωμα της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς η αναθεώρηση του Συντάγματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Αποτύπωμα της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς η αναθεώρηση του Συντάγματος

21:50 | 9/6/16
tsipras-apotupwma-ths-prwths-kyvernhshs-ths-aristeras-h-anathewrhsh-toy-syntagmatos

Η αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε επί πέντε ώρες για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Τη συνταγματική αναθεώρηση ως ευκαιρία για την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς να αφήσει ένα αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών και να μην καταγραφεί μόνο ως δύναμη καλύτερης έστω διαχείρισης της κρίσης, όρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες και είχε ως αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την εισήγηση του λέγοντας ότι: “Οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα. Μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό. Tο Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό.”

Σημείωσε όμως ότι: “Η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης” και πρόσθεσε:

“Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς.”

Αφού λοιπόν εξήγησε τη σημασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021.”

Η εισήγηση Τσίπρα είναι ενδεικτική της απόφασης να επισπευσθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το γεγονός πως το Μαξίμου θέλει να τρέξει την διαδικασία μαρτυρά το γεγονός πως ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 25 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και ενημερώθηκε από τα κομματικά στελέχη για τις απόψεις τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κομματικός μηχανισμός επιμένει στην "καθαρή αναλογική" που είναι και η πάγια θέση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός νόμος που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση, με στόχο να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία και άρα να εφαρμοστεί από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, θα κατανέμει αναλογικά τις έδρες και στις τρεις κατανομές και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το μπόνους.

Στην επιτροπή που θα καταρτίσει την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποια ο κ.Τσίπρας θα παρουσιάσει στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας σε μία συμβολική κίνηση, θα μετέχουν ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος σήμερα με άρθρο του κατέθεσε δημοσίως μία σειρά από προτάσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και συνταγματολόγοι πέραν των στενών κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προοδευτικής αντίληψης όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών