15:46 | 9/6/16
Απεκάλυψε ότι θα επιδιωχθεί συναίνεση τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές - Διακριτικές αποστάσεις από Φίλη για το «Παραιτηθείτε» αλλά και από Γεροβασίλη για δημοψήφισμα - Το Νοέμβριο στη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό
Τη διαδικασία για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου επισπεύδει η κυβέρνηση όπως επιβεβαίωσε σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτης ο οποίος τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.«Το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα στη Βουλή» προανήγγειλε και αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση (τουλάχιστον 200 βουλευτών) προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Αντίθετα αν ο νόμος ψηφιστεί μόνο με απλή πλειοψηφία τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε, εμμέσως, τις διαστάσεις απόψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα με μια πλευρά μεταξύ αυτών που επιθυμούν «απλή και άδολη αναλογική» και όσων επιθυμούν ένα λιγότερο αναλογικό σύστημα που αναδεικνύει όμως εύκολα κυβέρνηση. «Η συζήτηση εξελίσσεται. Δεν θέλω να την φορτίσω περισσότερο. Είναι γνωστή η άποψή μου» είπε ο κ. Βούτσης ο οποίος είχε πάρει αποστάσεις προ ημερών από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που είχε μιλήσει για αναλογικότητα μόνο των 270 από τις 300 έδρες. Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η αναφορά του κ. Βούτση στο θέμα του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή (που σήμερα είναι στο 3%) όπου ανέφερε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σημειώνοντας ότι θα αρχίσει τυπικά το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη φάση του) μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες. Ο πρόεδρος της Βουλής πήρε πάντως νέες αποστάσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη στο θέμα ενδεχόμενου δημοψηφίσματος διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία θα γίνει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος και ότι αν ζητηθεί η γνώμη του λαού αυτού θα γίνει μόνο για επιμέρους ζητήματα και μόνο γνωμοδοτικά. «Δημιουργήθηκε μια αχλή και μια παρεξήγηση» για το θέμα είπε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο κ. Βούτσης χωρίς να ερωτηθεί μίλησε για το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.
Διακριτικές αποστάσεις πήρε, όμως, ο κ. Βούτσης και από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, που χαρακτήρισε οριακά συνταγματική την πολιτική συγκέντρωση με το σύνθημα «Παραιτηθείτε !» της 15ης Ιουνίου. Ειδικότερα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των λαϊκών κινητοποιήσεων. Επιτέθηκε, όμως, και στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την ανακοίνωση με την οποία ζητεί παραίτηση του κ. Φίλη.
Επίσης ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα