21:43 | 23/1/17
Έδωσαν στην Αθήνα κοινή συνέντευξη για το μεταναστευτικό
Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών τους από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σ’ αυτά,ζήτησαν οι δήμαρχοι της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου, της Κω και της Λέρου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, στην Αθήνα.
Οι δήμαρχοι των πέντε αυτών νησιών του Αιγαίου όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο», και προειδοποίησαν για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχισή της, αλλά και για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στις τοπικές τους οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό.
Οι δήμαρχοι επίσης επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους και παράλληλα κατήγγειλαν «την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».Ζήτησαν τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά τους, και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου, επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
Τέλος, οι δήμαρχοι ζήτησαν και τη διαμόρφωση «ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ κ.ά.
Ο δήμαρχος της Σάμου κ. Αγγελόπουλος, προειδοποίησε ότι οι τοπικές οικονομίες των νησιών, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη εφόσον συνεχιστεί η έλλειψη οικονομικής στήριξης των δήμων, και αναφέρθηκε στον τερματισμό της ανεξέλεγκτης δράσης ΜΚΟ αλλά και στην ανάγκη παραχώρησης στην Αυτοδιοίκηση, αρμοδιοτήτων σχετικών με το προσφυγικό.
Ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Γαληνός, τόνισε ότι στο νησί του «τα πράγματα εξελίσσονται επικίνδυνα» από τη συνέχιση της παραμονής ενός τόσου μεγάλου αριθμού προσφύγων -μεταναστών, και χαρακτήρισε «ανορθολογικές και άδικες» τις ακολουθούμενες πολιτικές .Ο δήμαρχος της Χίου, κ. Βουρνούς, επισήμανε ότι στο νησί του μηδενίστηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, ζήτησε την άμεση μεταφορά από τα νησιά ειδικών κατηγοριών προσφύγων και μεταναστών (ασυνόδευτα παιδιά, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) και αμφισβήτησε, επικαλούμενος σχετικό πόρισμα του δικηγορικού συλλόγου του νησιού του, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θεωρεί υποχρεωτική στα νησιά την παραμονή τους, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας.
Ο δήμαρχος της Σάμου, κ. Κυρίτσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στο νησί του, τη δημιουργία και δεύτερης δομής για πρόσφυγες-μετανάστες, ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν δεν έχουν το «προφίλ» του πρόσφυγα και κατήγγειλε ότι τα νησιά πληρώνουν το «τίμημα» για να μην το έχει η υπόλοιπη χώρα. Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου, κ. Κόλιας, ζήτησε σεβασμό των δημοτικών τους αρχών από την Πολιτεία και συμμετοχή στις αποφάσεις, αλλά και την στελέχωση καίριων κρατικών υπηρεσιών στα νησιά τους, όπως της αστυνομίας, του λιμενικού, των υπηρεσιών ασύλου κ.ά.
Σχετικές ετικέτες:ΑθήναΑιγαίοΓιώργος ΠατούληςΕλλάδαΚΕΔΕνησιάπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα