15:44 | 4/12/17
Το eurogroup της Δευτέρας επιλέγει το διάδοχο του Γ. Ντάισελμπλουμ
Μετά από πέντε χρόνια στο «τιμόνι» του eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχωρεί τον Ιανουάριο του 2018.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιλέξουν τον διάδοχό του στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι:
ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, ο Πέτερ Καζιμίρ από την Σλοβακία, η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα από τη Λεττονία και ο Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο.Σεντένο και Καζιμίρ ανήκουν σε σοσιαλιστικά κόμματα, η Ράιζνιτσε-Οζόλα στους Πράσινους, ενώ ο Γκραμένια είναι Φιλελεύθερος.
Τι έχουν πει για την Ελλάδα
Μάριο Σεντένο: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο» δήλωνε μετά το eurogroup του Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.Ο Μάριο Σεντένο θεωρεί ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Επίσης, έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πέτερ Καζιμίρ: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»
Οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και από τους πιο στενούς συμμάχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πέτερ Καζιμίρ είναι ίσως ο πιο γνωστός από τους υποψηφίους στην Ελλάδα και αυτό για τις σκληρές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για την χώρα.Το αποκορύφωμα ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ξεκαθάριζε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να «πληρώσει» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα:
But I’m not willing to pay any price for their participation, green-lighting the #IMF kind of debt relief–which #Greece does not need. 7/7— Peter Kažimír (@KazimirPeter) 20 Φεβρουαρίου 2017
«Σε ότι αφορά στους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και φυσικά είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν έχω πρόθεση να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή τους, να δώσω “πράσινο φως” για απομείωση χρέους, την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται» είχε γράψει στο twitter.
Την ίδια ημέρα είχε πει:
«Ναι, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης.»
Yes, #Greece is heading into the right direction, but more needs to be done on both sides of the table. #eurozone #ECB #IMF #ESM 2/7— Peter Kažimír (@KazimirPeter) 20 Φεβρουαρίου 2017
Ενώ, μετά το eurogroup του Ιουνίου συνεχάρη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δουλειά που έκανε (για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης), για την οποία, όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «θα γυρίσει στην Ελλάδα με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα.»
Πιέρ Γκραμένια: Ξεχάστε το "κούρεμα"
Αν και της φιλελεύθερης παράταξης, ο Πιέρ Γκραμένια έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα
«Η Ευρώπη έχει επιλύθει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει.. , αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ» δήλωσε στις αρχές του 2017. «Η Ελλάδα ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα πολύ υψηλών κινδύνων, αλλά τώρα αυτοί οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί»
Ήταν κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το Grexit. Πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές» είχε δηλώσει στο CNBC.
Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να είναι, επίσης, κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξη στο δίκτυο Nikkei, του Τόκιο, μετά τη συμφωνία του 2015, ο Πιέρ Γκραμένια ξεκαθάρισε:
«Δε θα υπάρξει «κούρεμα». Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, ούτε συναίνεση.»
Στηρίζει, πάντως, την προοπτική επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής και την απόφαση για περιόδους χάριτος, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός του Λουξεμβούργου δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα:
«Το δημοψήφισμα δεν έκανε ευκολότερη τη διαπραγμάτευση. Την κατέστησε πιο περίπλοκη...Έγινε ακόμα πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει (στο λαό) την κατάσταση, και αυτό δεν ήταν λάθος των υπόλοιπων εταίρων. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ιδέα του δημοψηφίσματος την τελευταία στιγμή. Δεν έκανε πιο εύκολη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και επίσης έπληξε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.»
Τι ψηφίζει η Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι «το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Αυτό ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, στη συνάντηση των δύο αντρών στην Αθήνα, πριν από δύο ημέρες.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Φαβορί θεωρείται ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015 και ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα του
Έχει πιστωθεί τη ραγδαία βελτίωση των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας και έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών του Νότου, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε αποκαλέσει «"Ρονάλντο" των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών».
Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Γερμανία, αν και επίσημα δεν έχει πάρει θέση, θα στηρίξει την υποψηφιότητά του σε μία προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να φέρει πιο κοντά τους Σοσιαλδημοκράτες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Πέτερ Καζιμίρ εμφανίζεται με αυξημένες πιθανότητες, κυρίως λόγω Σλοβακίας. Οι χώρες της «Ανατολικής Ευρώπης» υποεκπροσωπούνται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μία ήττα του Καζιμίρ μπορεί να ερμηνευτεί ως «σνομπισμός» της Δύσης απένατι στην Ανατολή. Πάντως ο Καζιμίρ δεν έχει πολλούς φίλους στο eurogroup, ενώ συνάδελφοί του έχουν εκφράσει προβληματισμό για τις όχι ίδιαίτερα διπλωματικές δηλώσεις του.
Επίσης πολλοί δυσαρεστήθηκαν με την υποψηφιότητά του, που ακολούθησε αυτή του Σεντένο, καθώς θεώρησαν ότι διασπά το «σοσιαλιστικό μπλοκ».
Ο Πιέρ Γκραμένια θα είχε περισσότερες πιθανότητες, αν δεν ήταν από το Λουξεμβούργο. Με την χώρα να κατέχει ήδη μία πολύ υψηλή θέση (με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θεωρείται απίθανο να της δοθεί και δεύτερη.
Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι γνωστή για το έργο της, είναι που έγινε γνωστή για τις δηλώσεις της κατά του ευρώ. Η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μπορεί να άλλαξε στην πορεία θέση, ωστόσο την ακολουθεί σκεπτικισμός.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας
Η ψηφοφορία είναι μυστική. Όποιος υποψήφιος λάβει πρώτος 10 ψήφους κερδίζει. Εάν δεν υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει μυστικά τους υποψηφίους για το αποτέλεσμα ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στους επόμενους γύρους.
Euronews, Παντελής Πετράκης
Σχετικές ετικέτες:Γερούν ΝτάισελμπλουμΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων