Πρωταθλητής Ευρωζώνης και τον Ιανουάριο το ελληνικό 10ετές ομόλογο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρωταθλητής Ευρωζώνης και τον Ιανουάριο το ελληνικό 10ετές ομόλογο

14:45 | 1/2/18

Με τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου η Ελλάδα παγιώνει την τροχιά σταθερής εξόδου στις αγορές η οποία ήταν ξεκάθαρη όλο το 2017 έτος κατά το οποίο η χώρα ήταν επίσης πρωταθλήτρια στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

Υποχώρηση κατά 35 μονάδες βάσης κατέγραψε τον Ιανουάριο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται σήμερα 3,66% που είναι η καλύτερη επίδοση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης,

To spread με το γερμανικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στις 294 μονάδες βάσεις από περίπου 600 μονάδες βάσης που ήταν ένα χρόνο πριν. Στις 31 Ιανουαρίου η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε στο 0,76% αυξημένη κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με την αρχή του μήνα. Το Γαλλικό δεκαετές κατέγραψε αύξηση στην απόδοση του κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,98%, ενώ της Ολλανδίας αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσεις φτάνοντας στο τέλος του μήνα στο 0,78%.

Στον ευρωπαϊκό νότο τα πράγματα ήταν μάλλον καλύτερα τον Ιανουαρίο με το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας να μένει μεσοσταθμικά αμετάβλητο στο 2%, της Ισπανίας να καταγράφει μείωση της απόδοσης κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,40%, ενώ και η μέχρι πρότινος πρωταθλήτρια των αποδόσεων Πορτογαλία είδε το 10ετές της να αυξάνει τον Ιανουάριο την απόδοση του κατά 12 μονάδες βάσης κλείνοντας τον μήνα στο 1,92% .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω χώρες είναι ενταγμένες από το 2016 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που μειώνει εξ ορισμού το ρίσκο των κρατικών τίτλων και μαζί και τις αποδόσεις τους .

"Χρυσό" και το 2017

Με τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου η Ελλάδα παγιώνει την τροχιά σταθερής εξόδου στις αγορές η οποία ήταν ξεκάθαρη όλο το 2017 έτος κατά το οποίο η χώρα ήταν επίσης πρωταθλήτρια στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού τίτλου υποχώρησε το 12μηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου κατά 383 μονάδες βάσης. Με άλλα η απόδοση του τίτλου μειώθηκε πάνω από 50% από το 7,5% στην αρχή του χρόνου στο 3,7% στο τέλος Δεκεμβρίου.

Κοντά στην Ελλάδα βρέθηκε μόνο Πορτογαλία με τον αντίστοιχο 10ετή τίτλο να καταγράφει μείωση της απόδοσης του κατά 224 μονάδες βάση στο 1,95% στο τέλος του χρόνου δύο χρόνια αφότου έχει ολοκληρώσει το δικό της μνημόνιο και είναι ενταγμένη από την αρχή στο QE. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το Bund είχε τον προηγούμενο χρόνο αύξηση της απόδοσης κατά 26 μονάδες το Γαλλικό δεκαετές μείωση κατά 10 μονάδες βάσης και το Ιταλικό κατά 30 μονάδες βάσης .

Τι οδηγεί το ράλι

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πολύ καλή πορεία του ελληνικού δεκαετούς στο ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης έχοντας γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Θετικό στοιχείο για τον Ιανουάριο αποτέλεσε η είδηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της κάτι που έφερε και την αναβάθμιση από την S&P στο τέλος Ιανουαρίου

Μάλιστα, από τη Fitch, η οποία αναμένεται να προχωρήσει επίσης σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 16 του τρέχοντος μήνα, τα νέα είναι καλά αφού εκτιμά ότι τα stress τεστ των τραπεζών θα εχουν θετικό αποτέλεσμα και δεν αποκλείουν ούτε και την καθαρή έξοδο και την πλήρη επάνοδο της Ελλάδα στις αγορές μέσα στο 2019 .

Με αυτά τα δεδομένα η έκδοση του 7ετούς ομολόγου αναφοράς που αναμένεται το αργότερα μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας γίνεται με τις καλύτερες προοπτικές και με προσδοκία για επιτόκιο ακόμη και κάτω από το 3% .

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών