10:20 | 20/3/19
Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση, ενώ η πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ ψηφίζει για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού Fidesz
Για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού Fidesz, του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν, ψηφίζει σήμερα η πολιτική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει της αυριανής Συνόδου, για την οποία βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος το απόγευμα θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και το brain drain, είναι ένας από τους αρχηγούς κομμάτων- μελών του ΕΛΚ που είχαν ζητήσει να ανασταλεί η ιδιότητα μέλους για το Fidesz με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ. Αντίστοιχες επιστολές έχουν στείλει και τα αδελφά κόμματα της ΝΔ από Βέλγιο, Λουξεμβουργο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, αλλά και ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ- παρόλο που οι ψήφοι του Fidesz μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την εκλογή του
Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια μετά τη στοχοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ορμπάν ξεκίνησε καμπάνια σε facebook και με αφίσες, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κομισιον μαζι με το Τζορτζ Σόρος και υιοθετώντας συνομωσιολογικές θεωρίες για το μεταναστευτικό.
Και φαίνεται πως η σημερινή μυστική ψηφοφορία πιθανόν να καταλήξει όχι στην οριστική αποβολή από το ΕΛΚ (όπως αναφέρθηκε, ο Βέμπερ πιθανόν να χρειαστεί τις ψήφους των Ούγγρων ευρωβουλευτών για να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν), αλλά στην αναστολή της ιδιότητας μέλους του Fidesz ως μία προειδοποίηση προς συμμόρφωση στον Ορμπάν, ο οποίος απολαμβάνει να προβοκάρει τις μεγαλύτερες χώρες και τους θεσμούς της ΕΕ, αντλώντας ικανοποίηση από το να ασχολούνται ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και ο Μακρόν μαζί του.
Ο Βέμπερ παρότι γενικά κινείτο με τη λογική ότι είναι προτιμότερος ο διάλογος με τον Ορμπάν (που για τους συντηρητικούς της Ευρώπης έχει υπάρξει εξάλλου και “αγωνιστής κατά του κομμουνισμού”) παρά η απομόνωση και άρα ηρωοποίηση του, προφανώς έχει διαπιστώσει ότι χρειάζεται περισσότερο τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων- μελών του ΕΛΚ που πνέουν μένεα κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού. Και αυτό καθώς η ακροδεξιά και συνομωσιολογική ρητορική που υιοθέτησε κατά Γιούνκερ για το μεταναστευτικό ουσιαστικά στρέφεται συνολικά κατά της ευρωπαϊκής παραδοσιακής κεντροδεξιάς.
Εξάλλου η πρόσφατη επίσκεψη Βέμπερ στη Βουδαπέστη την προηγούμενη εβδομάδα, με αντικείμενο την ακαδημαϊκή ελευθερία και την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, απέβη άκαρπη. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν κατέθεσε πρόταση για τη λειτουργία του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη. Ωστόσο ο Ορμπάν εν όψει των ευρωεκλογών κωφεύει στις πιέσεις και προτάσεις των εταίρων του στο ΕΛΚ.
Η αναστολή της ιδιότητας μέλους του Fidesz πάντως θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, καθώς ο Ντολ, που έχει ευρεία επιρροή στο ΕΛΚ, έχει προχωρήσει σε κινητοποίηση μεταξύ των κομμάτων- μελών το τελευταίο διάστημα κατά του Ορμπάν.
Ωστόσο καθώς η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι είναι μυστική (οι εκπρόσωποι των κομμάτων- μελών του ΕΛΚ θα ψηφίσουν με κάλπη), ουδείς μπορεί και να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει πάρει σαφή θέση με την επιστολή του, καθώς ως αρχηγός του ελληνικού κεντροδεξιού κόμματος έχει ένα παραπάνω λόγο να θέλει να “μπει στη θέση του” ο Ορμπάν: Για την Ελλάδα το μεταναστευτικό είναι ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα και η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απλά θέμα συμβολισμού.
«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», είχε τονίσει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ, καταλογίζοντας στον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην επιστολή του ο κ.Μητσοτάκης είχε αναφερθεί μάλιστα στην παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, συγκρίνοντας μάλιστα τις πρακτικές της κυβέρνησης Ορμπάν στην Ουγγαρία με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι υπήρχαν αντιρρήσεις για την κίνηση αυτή από συγκεκριμένα σαμαρικά στελέχη, ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών ακόμη και όσων από τη σκληρή δεξιά (Γεωργιάδης) αλλά και ευρωβουλευτών (Κύρτσος) φλέρταραν με τον Ορμπάν έχουν συνταχθεί απολύτως δημόσια με την επιλογή Μητσοτάκη.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων