19:54 | 18/5/13
Πρόστιμα, ακόμη και ποινικές διώξεις θα ασκούνται σε δημοσίους υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη δημόσιων φορέων που προκαλούν οικονομική ζημία στο Δημόσιο με εκταμίευση παράνομων κονδυλίων για μισθοδοσία και δημόσιες συμβάσεις...
Τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα του ύψους της ζημίας που προκαλείται στα δημόσια ταμεία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για προσαυξήσεις, οι οποίες ξεκινούν από 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 25%. Οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα όταν μετά από έλεγχο προκύψει «δόλος ή βαριά αμέλεια».
Τα παραπάνω προβλέπονται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Ελέγχων.
Πιο αναλυτικά, η ΓΔΔΕ πραγματοποιεί ελέγχους στους ακόλουθους τομείς:
- Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών.
- Συμπληρωματικές συμβάσεις.
- Αποδοχές υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, συντάξεις και πρόσθετες παροχές.
- Καταναλωτικές και λοιπές δαπάνες των δημόσιων φορέων.
- Μεταβιβαστικές πληρωμές.
- Απαλλοτριώσεις, αγορές ακινήτων, κατασκευές, συμμετοχές.
Στην απόφαση διευκρινίζεται πως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων οι δημοσιονομικοί ελεγκτές ή οι ελεγκτικές ομάδες συντάσσουν έκθεση, η οποία, εφόσον διαπιστώνει ευρήματα με παρατυπίες, καθορίζει τις δημοσιονομικές διορθώσεις ή καταλογισμούς (δηλαδή τα πρόστιμα).
Οπως ορίζεται, για τις περισσότερες περιπτώσεις παρατυπιών οι υπαίτιοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο ακέραιο τα ποσά που έχασε το Δημόσιο. Για πληρωμές του Δημοσίου το ποσό που καταλογίζεται ως πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί κατά 2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν οι υπάλληλοι ή τα στελέχη του Δημοσίου αρνηθούν να επιστρέψουν τα οφειλόμενα, εκδίδεται καταλογιστική πράξη από τη ΓΔΔΕ και αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ για την είσπραξη. Εφόσον υπάρξει καταβολή σε ΔΟΥ, τότε αυτή θα πρέπει αμέσως να τη γνωστοποιήσει στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Υπουργική απόφαση
Τι προβλέπεται για τη ζημία του Δημοσίου
Το Δημόσιο θα κυνηγά τους υπαλλήλους που ενέκριναν παράτυπες ή παράνομες πληρωμές, τους προϊσταμένους τους αλλά και όσους έλαβαν μη νόμιμες πληρωμές. Σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, τότε το Δημόσιο στρέφεται κατά των νόμιμων κληρονόμων του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο καταλογισμός προστίμων γίνεται κατά:
Του υπευθύνου, αν από δόλο ή βαριά αμέλεια προέβη σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις, ή συνέπραξε στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμών ή στη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, και σε περίπτωση θανάτου αυτού σε βάρος των κληρονόμων του.
Του προϊσταμένου του, αν αμέλησε να ασκήσει την επιβαλλόμενη από τη θέση του εποπτεία.
Του λαβόντος, αν έχει συντελέσει υπαίτια στη μη νόμιμη πληρωμή και σε κάθε περίπτωση αχρεώστητης πληρωμής, ανεξάρτητα από υπαιτιότητα αυτού.
Στις περιπτώσεις επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων ή καταλογισμών για ποσά:
Μέχρι 10.000 ευρώ αυτές διενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου δημοσιονομικού ελεγκτή.
Από 10.001 έως και 50.000 ευρώ ο καταλογισμός γίνεται με απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου προϊσταμένου τμήματος.
Για ποσά που ξεκινούν από 50.001 και φθάνουν τα 100.000 ευρώ γίνεται με απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου προϊσταμένου Διεύθυνσης.
Τέλος, για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 100.001 ευρώ ο καταλογισμός γίνεται με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Ελέγχων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό των διορθώσεων που επιβάλλουν οι ελεγκτές σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται από το κράτος αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της επιχορήγησης.
Οι αντιρρήσεις
Προθεσμία ενός μήνα έχουν τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεγχόμενοι δημόσιοι φορείς να υποβάλουν εγγράφως αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων της έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Ελέγχων.
Οι αποφάσεις των δημοσιονομικών ελεγκτών και οι πράξεις καταλογισμού προσβάλλονται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον. Αξίζει να σημειωθεί πως η άσκηση ένδικων μέσων δεν αναστέλλει την εκτέλεση των αποφάσεων της ΓΔΔΕ.
Αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων επιτρέπεται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, μόνο αν το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι «προξενείται ανεπανόρθωτη βλάβη στον αιτούντα και πιθανολογείται η ευδοκίμηση του ένδικου μέσου».
Πηγή: ethnos.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα