Ιερές δωρεές με ανίερα οφέλη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ιερές δωρεές με ανίερα οφέλη

21:28 | 18/5/13
Καταλόγους με χιλιάδες ονοματεπώνυμα φορολογουμένων οι οποίοι είχαν δηλώσει στην Εφορία τα προηγούμενα χρόνια μεγάλα ποσά δωρεών σε ναούς, μοναστήρια και ενορίες έχει παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οικονομική επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός από τις επονομαζόμενες δωρεές στην Εκκλησία ήταν εικονικές και «μαϊμού» και έγιναν με σκοπό αρκετοί φορολογούμενοι με υψηλά φορολογητέα βαλάντια να τύχουν των εκπτώσεων φόρου που προβλέπει η νομοθεσία...

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα ποσά που εμφανίζονταν στα βιβλία δωρεών των ναών και σε φορολογικές δηλώσεις των δωρητών απείχαν πολύ από την πραγματικότητα...

Ηδη ελέγχονται εκατοντάδες περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου διαπιστώνεται ότι πλήθος φορολογουμένων -κυρίως επιχειρηματίες, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι-, σε αγαστή συνεργασία με ιερείς και εφοριακούς, είχαν αναγάγει σε σπορ τις εικονικές δωρεές, αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν υψηλούς φόρους στην Εφορία, εις βάρος βεβαίως των ταμείων του κράτους.


Συναλλαγές

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι ανίερες αυτές συναλλαγές (με την εγγραφή χαμηλών ποσών στο βιβλίο δωρεών του κάθε ναού, από τα πραγματικά καταβληθέντα) για αρκετούς φορολογουμένους δεν περιορίζονταν μόνο σε εκκλησίες ή μοναστήρια που έχουν την έδρα τους στον τόπο διαμονής τους, αλλά επεκτείνονταν σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τις προσωπικές γνωριμίες τους με ιερείς ναών και ηγούμενους μοναστηριών.

Οι τελευταίοι αναλάμβαναν -αφού ο δωρητής κατέθετε ένα μικρό ποσό υπέρ της ανέγερεσης ή αποπεράτωσης ενός ναού ή μοναστηριού, ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς- να τους κόβουν αποδείξεις με αναγραφόμενα σε αυτές πολλαπλάσια ποσά, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν καταλλήλως στη φορολογική τους δήλωση και έτσι να πληρώσουν λιγότερους φόρους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ανίερες αυτές συναλλαγές υπέκρυπταν και χρήματα κάτω από το τραπέζι σε συνεργαζόμενους ιερείς, πολλά από τα οποία κατέληγαν στις τσέπες τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό σε εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, όπου 3 ιερείς, 7 εφοριακοί και 4 φοροτεχνικοί της περιοχής έχουν κριθεί υπόλογοι και αρκετοί από τους κρατικούς λειτουργούς τέθηκαν σε αργία .

Σε οίκους του Μαμωνά αντί για οίκους του Θεού είχαν μετατρέψει τρεις ιερείς (ο ένας απεβίωσε) ισάριθμους ναούς στην περιοχή των Φαρσάλων, δηλώνοντας ότι εισέπρατταν δωρεές από φορολογουμένους για τη συντήρηση των ναών ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στην ουσία όμως επρόκειτο για δωρεές-«μαϊμού». Η κομπίνα είχε στηθεί από ευυπόληπτους επιχειρηματίες, δημοτικούς άρχοντες και απλούς πολίτες του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι προκειμένου να τύχουν φοροαπαλλαγών εμφάνιζαν, σε συνεργασία με 7 εφοριακούς της ΔΟΥ Φαρσάλων και 4 λογιστές της περιοχής, ότι προσέφεραν χρηματικά ποσά για την ανακαίνιση των εκκλησιών στους συγκεκριμένους τρεις ιερείς.


Πόρισμα

Οπως αποκαλύπτεται από το τελικό πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, στο κύκλωμα -που έδρασε την περίοδο 2004 έως 2010- φέρεται να εμπλέκονται τουλάχιστον 200 «δωρητές» οι οποίοι προσέφεραν για τη συντήρηση των ναών ελάχιστα χρηματικά ποσά, αλλά οι ιερείς των συγκεκριμένων εκκλησιών της περιοχής τούς έκοβαν αποδείξεις για πολύ μεγαλύτερα ποσά, λαμβάνοντας και την ανάλογη μίζα.

Η μίζα για τους ιερείς, προκειμένου να εγγράψουν στα βιβλία δωρεών του ναού τους εικονικές ή πολύ μικρότερες σε χρηματικά ποσά δωρεές, έφταναν για τα πραγματικά ποσά δωρεών το 7%, ενώ 3% εισέπραττε ένας από τους τέσσερις λογιστές που μεσολαβούσαν για τη δουλειά. Με βάση το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, 7 εφοριακοί της ΔΟΥ Φαρσάλων τέθηκαν ήδη σε αργία για παράβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, ενώ ο ένας από τους τρεις ιερείς έχει παραπεμφθεί στο Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Το 2010, η Ιερά Μητρόπολη είχε συστήσει ανακριτική επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει, ύστερα από καταγγελίες, την κομπίνα.

Συνολικά, σε φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 200 «δωρητών» από ολόκληρη τη Θεσσαλία εμφανίζεται να δόθηκαν ως δωρεές-«μαϊμού» τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ με σκοπό δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου Κατωχωρίου Φαρσάλων, Αγίου Βησσαρίωνος και του ιερού μητροπολιτικού ναού Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων. Μόνο για έναν από τους εμπλεκόμενους ιερείς, τα ποσά που φέρεται να κόπηκαν ως αποδείξεις δωρεών για δύο χρόνια (2007-2009) έφτασαν τα 400.000 ευρώ. Οπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα των επιθεωρητών, τις αποδείξεις σε δύο από τους ναούς τις συνέτασσαν και τις υπέγραφαν οι ίδιοι οι ιερείς, ενώ στην περίπτωση του ιερού μητροπολιτικού ναού Αγίας Παρασκευής ο ιερέας του ναού λάμβανε τα χρήματα από τους «δωρητές» χρησιμοποιώντας αθεώρητο από την Ιερά Μητρόπολη μπλοκ αποδείξεων, και για τα εισπραττόμενα ποσά υπέγραφε άγνωστο πρόσωπο, γεγονός το οποίο πιστοποιεί και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

Στην πορισματική έκθεση της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Μητρόπολης, οι ιερείς των ως άνω ναών (Αγίου Δημητρίου και Αγίου Βησσαρίωνος) προτάθηκε να παραπεμφθούν στο αρμόδιο Επισκοπικό Δικαστήριο, «διότι εξέδωσαν εικονικές αποδείξεις δωρεών προς φορολογουμένους με σκοπό τη φορολογική τους απαλλαγή, ήτοι κατάχρηση δημοσίου χρήματος και με την κατηγορία της πλαστογραφίας, αφού υπογράφουν τις αποδείξεις δωρεών μη έχοντας τέτοιο δικαίωμα».

Στην κατάθεσή του -όπως αναφέρεται στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών- ο ένας από τους ιερείς παραδέχτηκε ότι το έτος 2008 κάποιοι φορολογούμενοι του ζήτησαν αποδείξεις δωρεών για να τύχουν φορολογικής απαλλαγής και ότι εξέδωσε 23 αποδείξεις ύψους 138.650 ευρώ από μη θεωρημένο μπλοκ. Εχοντας δε αμφιβολίες, κατέθεσε ότι τον καθησύχασε η φοροτεχνικός κ. Κ. πως δεν υφίσταται πρόβλημα και πως οι φορολογούμενοι δωρητές που έλαβαν αποδείξεις ήταν γνωστοί και κάποιοι ήταν υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων.


Αποδείξεις

Παραδέχτηκε επίσης ότι το 2008 εξέδωσε αποδείξεις ύψους 402.000 ευρώ, αφού οι φοροτεχνικοί των Φαρσάλων τον καθησύχασαν και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ακόμα κατέθεσε ότι κάποιες αποδείξεις δόθηκαν -μέσω λογιστών-και σε εφοριακούς. Τέλος, κατέθεσε πως γνώριζε ότι ανάλογες πράξεις έχουν κάνει και άλλοι ιερείς της περιοχής των Φαρσάλων, ενώ η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης της ΔΟΥ Φαρσάλων είχε λάβει πλαστές αποδείξεις στο παρελθόν από κάποιες ενορίες.

Οι οικονομικοί επιθεωρητές αναφέρονται και στο ανακριτικό πόρισμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδας, απ' όπου προκύπτει ότι δωρήθηκαν στα ταμεία των ιερών ναών περίπου 250.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται οι ιερείς να καρπώθηκαν κάποια ποσά, χωρίς αυτά να μπορούν να προσδιορισθούν.


Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επτά επίορκοι εφοριακοί τέθηκαν σε αργία γιατί, εκτός του ότι αποδέχονταν εικονικές δωρεές μέσω δηλώσεων φορολογουμένων χωρίς να προβούν σε ελέγχους, εμφανίζονται οι ίδιοι και οι σύζυγοί τους να δηλώνουν ότι έκαναν πλασματικές δωρεές στους τρεις ιερούς ναούς, προκειμένου να τύχουν φορολογικών απαλλαγών.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών