Τσίπρας: Ανάγκη σύμπραξης των κομμάτων στο ν/σ κατά του ρατσισμού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Ανάγκη σύμπραξης των κομμάτων στο ν/σ κατά του ρατσισμού

03:34 | 18/5/13
Τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα κατατεθεί στη Βουλή με τη βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού συγκεντρώσει όλες τις απόψεις και «δεν αποσύρεται» έδωσε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης...

Ο κ. Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτησή του, απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να «παγώσει» ένα σχέδιο που είχε ετοιμάσει το υπουργείο, είχε δώσει στα κόμματα και αφορά υποχρέωση της χώρας προς τους διεθνείς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις αλλά και για μεθόδους που δεν συνάδουν με το Σύνταγμα και το γράμμα της νομιμότητας. Επίσης, του ζήτησε να μην δεχθεί καμία πολιτική και επί της ουσίας αλλοίωση του πνεύματος του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε με τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως η ΝΔ ενοχλήθηκε, γιατί με το νομοσχέδιο αυτό συνθλίβεται «η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων».

«Δεν χρειάζονται δηλώσεις τι θα δεχθώ και τι δεν θα δεχθώ. Θα υπηρετήσω τη θεσμική λειτουργία και τη νομική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα συμπληρωθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να εγκαταλειφθεί κανένας από τους βασικούς άξονες και αρχές που το προσδιορίζουν» ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε, ταυτοχρόνως, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμπράξουν εναντίον του κινδύνου του νεοναζισμού και να αναζητηθούν συγκλίσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αμφισβήτησης του στενού πυρήνα της Δημοκρατίας και αλλοίωσης των θεσμών.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ακατέργαστα υλικά που μπορεί να ωθήσουν σε συναντήσεις πολιτικών σχηματισμών, που και μέσα στο Κοινοβούλιο υμνούν τον Χίτλερ» είπε ο υπουργός χαρακτηριστικά.

«Έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεθοδεύσεις που ξεπερνούν τα όρια κάποιων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το νομοσχέδιο και ρώτησε αν η απόσυρσή του σχετίζεται με νομικές ατέλειες ή πολιτικές διαφωνίες. Προσέθεσε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, που η χώρα βρίσκεται κάτω από τον «μνημονιακό ζυγό», το μεγαλύτερο θύμα είναι η δημοκρατία με τις επιστρατεύσεις, τα νομοσχέδια που δεν γράφονται από τους υπουργούς, δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, με υποκατάσταση του υπουργικού συμβουλίου από άτυπη συνάντηση πολιτικών αρχηγών, παράκαμψη του Συντάγματος και «κράτος εκτάκτου ανάγκης».

«Πολύ φοβάμαι ότι με αυτήν τη λογική, τελειώνει το οξυγόνο της Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και, αφού δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρόθεση να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία απέναντι στα απειλητικά για την κοινωνία και τη δημοκρατία φαινόμενα της ρατσιστικής βίας, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, είπε πως ο κ. Ρουπακιώτης ξέρει ποιοι «βάζουν» τρικλοποδιές στην πρωτοβουλία αυτή και ποιες είναι οι αιτίες της παλινωδίας της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Ζήτησε δε, από τον υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο ίδιος, ώστε να θωρακιστεί πολιτικά η χώρα, απέναντι σε κρούσματα ρατσιστικής βίας και στο μίσος απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα, διότι -όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- αποτελεί «προσβολή στο Κοινοβούλιο να γινόμαστε μάρτυρες πολιτικών κηρυγμάτων μίσους και μισαλλοδοξίας».

«Ας φροντίσουμε όλοι μας, επιτέλους, να απαλλαγεί το Κοινοβούλιο από τέτοιου είδους διαδικασίες. Θα τους επιτρέψετε, με την ανοχή σας, να χαϊδεύουν ακροδεξιά αυτιά και θαυμαστές του Χίτλερ σε αυτή την αίθουσα;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον κ. Ρουπακιώτη.

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται. «Είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και είναι τέτοιες οι επικοινωνίες, ώστε να μου δίνουν το δικαίωμα να διαβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε, με πολιτική του ευθύνη, από πέντε δικαστές.

«Αυτό το σχέδιο, επειδή ξέρουμε ότι με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπερασπιστεί τους πολίτες και την Δημοκρατία κατά του μισαλλόδοξου πολιτικού λόγου, πρέπει να διαφυλάξει τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Από αυτή την άποψη, θα ήταν τιμή να ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών» εξήγησε και ενημέρωσε ότι, κατά την πολιτική τάξη και το πολιτικό ήθος, απέστειλε το σχέδιο στην κυβέρνηση, έκτοτε δεν έγινε τίποτε άλλο από την πλευρά του υπουργείου.

Αφού ανέφερε επίσης, ότι χθες κατά τη θεσμική υποχρέωση απεστάλη το ίδιο υλικό με το συνοδευτικό έγγραφο για τα περαιτέρω στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής», «κάποιες ανακοινώσεις» ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή, «που είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα και να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού».

«Μας προσβάλλουν οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις και δεν ενδυναμώνουν την απόφαση του πρωθυπουργού για να προωθηθεί το νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίζεται τη νομιμότητα έναντι παντός και τη νομιμότητα από τον μεγάλο κίνδυνο του νεοναζισμού που έρχεται να αμφισβητήσει θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας. Παρακάλεσε δε «ως πολίτης», να γίνει αντιληπτό ότι αυτός ο κίνδυνος που διαχέεται σε όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν, δύο ή και τρεις νόμους.

«Πρέπει να δούμε τις αιτίες και όλοι μαζί να τις πολεμήσουμε» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι σε επίπεδο θεσμών και υπεράσπισης της Δημοκρατίας, εάν δεν υπάρξουν συγκλίσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και δεν αναζητηθούν οι αναγκαίες θεσμικές επιλογές, όσο πλήρες και να είναι ένα νομοσχέδιο δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο κ. Ρουπακιώτης βεβαίωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ταυτότητα, δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός, δεν ηρωοποιεί κανέναν και έχει ως οριοθέτηση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και όσων βάλλονται με την εκπομπή του μισαλλόδοξου ρατσιστικού λόγου, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική καταγωγή, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν αγγίζει καν τα όρια τα οποία διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, τις πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές.

Σημείωσε δε, ότι «αν μέσα στις ρυθμίσεις του κάποιοι αναζητούν και βρουν τον εαυτό τους ως πρόσωπα, ως ομάδες και ως κόμματα, είναι δικό τους θέμα». Επισήμανε ακόμη πως ό,τι ακούγεται ότι μπορεί να φτάσει το νομοσχέδιο έστω και στις παρυφές αμφισβήτησης της ελευθερίας του λόγου και της ανάπτυξης της πολιτικής δράσης των κομμάτων, είναι ασεβές, ανιστόρητο και ιστορική ασυγχρονία.

«Συμφωνώ, δεν λύνονται τέτοια ζητήματα με νομοθετικές παρεμβάσεις και μόνο. Χρειάζεται καλλιέργεια συνείδησης στην κοινωνία» ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσέθεσε ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από όσους «είδαν φως και μπήκαν, από τους μισαλλόδοξους που έλεγαν πως είναι παιδιά των ηττημένων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τώρα λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του εμφυλίου, σπέρνοντας μίσος και διχασμό στη χώρα, αλλά και από αυτούς που την μετέτρεψαν, με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, σε δημοκρατία αλά καρτ».

«Πώς θα μπορέσουμε εμείς να συμπλεύσουμε με ανθρώπους που καταγράφηκε η ιστορία τους;» είπε, επικαλούμενος τον Μάκη Βορίδη και τη στάση του Μανώλη Κεφαλογιάννη να ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη και διερωτήθηκε: «Τι είδους εκλεκτικές συγγένειες είναι αυτές;».

Πηγή: e-typos.com

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών