15:25 | 18/5/13
Ήταν η ημερίδα για τα σκουπίδια που έγινε χθες βράδυ στην Καλαμάτα από το Δήμο Οιχαλίας, με την παρουσία αστυνομικής δύναμης...
Πέρα από την πολεμική ατμόσφαιρα ωστόσο, το πιο σημαντικό που βγήκε από την ημερίδα ήταν η αρνητική στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία νομαρχιακού σταθμού προσωρινής επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας.
Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που ήρθε από την Άνω Μεσσηνία, όπου οι αντιδράσεις είναι εντονότατες για τα σχέδια των δημάρχων σχετικά με το Παλιοροβούνι. Ωστόσο ο κόσμος άκουσε με ικανοποίηση τις ενστάσεις του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Ενστάσεις που σχετίζονται με την ιστορική σημασία της περιοχής, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή κ.ά.
Κυρίως όμως ο Παναγιώτης Αλευράς προειδοποίησε ότι έτσι και γίνει ο σταθμός της προσωρινής επεξεργασίας στο Παλιοροβούνι, τότε στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μελλοντικά ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και δύο Δήμων της Αρκαδίας, δηλαδή θα περνούν τα σκουπίδια από εκεί για πάντα.
Σε ό,τι αφορά τις φωνές και τις ακραίες εντάσεις, αυτές προκλήθηκαν από τις τοποθετήσεις υπέρ της επαναλειτουργίας της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Κάθε φορά που κάποιος μιλούσε για τη ΜΟΛΑΚ κάτοικοι του Ασπροχώματος αντιδρούσαν με ακραίο τρόπο.
Οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος (πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αιφνιδιάστηκαν από τις αναφορές του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, κατά της επιλογής του Παλιοροβουνίου. Μάλιστα ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η Περιφέρεια θα έχει επιλέξει τον ανάδοχο για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων και σε διάστημα λίγων μηνών ο ανάδοχος θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμος Οιχαλίας παρουσίασε με ειδικούς επιστήμονες μελέτες που έχουν γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιλογή του Παλιοροβουνίου για την προσωρινή επεξεργασία τους. Ο ειδικός σε θέματα γεωλογίας, Νικόλαος Στάππας σημείωσε ότι εμφανής και σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων νερών από την επεξεργασία σκουπιδιών στο Παλιοροβούνι δεν υπάρχει.
Τόνισε όμως ότι η περιοχή αυτή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια εγκατάσταση, διότι έχει μεγάλες κλίσεις και έντονο ανάγλυφο.
Ο τέως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, τόνισε ότι η ιδανική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η αξιοποίηση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι η θετικότερη λύση είναι η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ ή έστω η λειτουργία του μεγάλου δεματοποιητή της ΜΟΛΑΚ και η εναπόθεση των δεμάτων σε χώρους που θα επιλεγούν, ανάμεσα στους οποίους ονομάτισε τη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου και το παλιό λατομείο Κάρτσωνα στην Πολιανή.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κώστας Δημητρακόπουλος, ενώ στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Φίλιππος Μπάμης, υπογράμμισε τις ευθύνες του κράτους για τη διαιώνιση του προβλήματος.
Πηγή: kalamatajournal.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα