17:45 | 9/9/13
Σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα, ενώ έχουν και σκοτεινή πλευρά...
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα δελφίνια δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα και ότι πίσω από την... παιχνιδιάρικη «μάσκα» υπάρχει μια πιο... σκοτεινή πλευρά.
Οι ερευνητές από τη μονάδα έρευνας θαλάσσιων θηλαστικών του Πανεπιστημίου St. Andrews υποστηρίζουν ότι έχουν καταγράψει βίαες πράξεις δελφινιών. Όπως αναφέρουν, είδαν τα θαλάσσια θηλαστικά να απομονώνουν και να σκοτώνουν μικρές φώκαινες σε λιμάνια, χωρίς να υπάρχει σκοπός επιβίωσης, αφού δεν έφαγαν τα πτώματά τους.
Μάλιστα, ο αρχηγός μιας αγέλης δελφινιών ονομάστηκε «Jack the flipper», λόγω των βίαιων πράξεων του.
Η εξαετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία αποδεικνύει ότι συμμορίες αρσενικών δελφινιών απαιτούν την εξουσία από άλλα αρσενικά, χρησιμοποιώντας βία, που καταλήγει συχνά σε αιματοβαμμένες μάχες.
Τα ευρήματα από την έρευνα φαίνεται να μην ταιριάζουν με τη μεγάλη εκστρατεία με επικεφαλής εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα θηλαστικά αξίζουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, λόγω του φαινομενικά ενισχυμένου αισθήματος ηθικών αξιών, που πιστεύεται ότι έχουν.
Πέρυσι, ομάδα επιστημόνων έκανε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν τα δελφίνια ως «ανθρώπινες προσωπικότητες» και η θανάτωσή τους να καταδικάζεται ως δολοφονία ανθρώπου.
Αλλά ο ζωολόγος Τζάστιν Γκρεγκ, ο οποίος εργάζεται στο project επικοινωνίας δελφινιών των ΗΠΑ, πιστεύει ότι τα συναισθήματά μας για το εν λόγω θηλαστικό επηρεάζουν την κρίση μας. «Τα δελφίνια είναι συναρπαστικά ζώα από μόνα τους, αλλά από άποψη νοημοσύνης, δεν αγγίζουν ούτε το ελάχιστο από αυτά που υποστηρίζονται» είπε.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα δελφίνια φαίνεται να έχουν ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως τρόπο επικοινωνίας. «Τα δελφίνια δεν φαίνεται να έχουν κλήσεις τροφίμων και κλήσεις συναγερμού. Από αυτή την άποψη δεν είναι πιο έξυπνα από τα κοτόπουλα» ήταν τα λόγια το ζωολόγου.
Και συμπλήρωσε: «Εάν σταματούσαμε να βλέπουμε τα δελφίνια μέσα από τον ανθρώπινο φακό που έχουμε δημιουργήσει, ίσως άνοιγε το μυαλό μας και βλέπαμε ότι και άλλα ζώα έχουν εξίσου θαυμάσιες ζωές».
Σχετικές ετικέτες:Περιβάλλον
Σχετικά άρθρα