Θετική η Συρία στη ρωσική πρόταση να παραδώσει τα χημικά της | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Θετική η Συρία στη ρωσική πρόταση να παραδώσει τα χημικά της

20:48 | 9/9/13
Θετική ήταν η απάντηση της Δαμασκού στην ρωσική πρόταση να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στον διεθνή έλεγχο...

Η ρωσική πρόταση δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα.

«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στο Σύρο υπουργό Εξωτερικών και ότι η ρωσική πλευρά αναμένει «μια άμεση και θετική απάντηση».


Παίρνοντας το λόγο ο Σύρος υπουργός Ουαλίντ αλ Μουαλέμ χαιρέτησε τη ρωσική πρόταση, εξαίροντας την προσπάθεια του Κρεμλίνου να «εμποδίσει την αμερικανική επίθεση».

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε.


Μύλος με την πρόταση Κέρι

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Δευτέρας, αντίστοιχη «έκκληση» για παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας (κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ), από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο Ασαντ παρέδιδε το χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Σε συνέντευξή του στο CBS, o Μπασάρ αλ Ασαντ προειδοποίησε για αντίποινα σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν στην επίθεση κατά της Συρίας. Ο Σύρος Πρόεδρος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, αλλά σε ψύχραιμο και απειλητικό ύφος είπε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναμένουν τα πάντα σε περίπτωση που εμμείνουν στην επίθεση. Η απάντησή μας μπορεί να λάβει διάφορες μορφές με άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα είπε ο Ασαντ στο αμερικανικό δίκτυο σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε στη Δαμασκό. Οι έμμεσες επιδράσεις περιλαμβάνουν «αστάθεια και εξάπλωση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή που θα επηρεάσουν άμεσα τη Δύση», είπε ο Ασαντ, προσθέτοντας ότι τα αντίποινα κατλά των ΗΠΑ μπορούν να αναλάβουν άλλες χώρες ή ομάδες όπως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ


Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να κάνει ή να προσφέρει προκειμένου να σταματήσει την επίθεση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε:

«Βεβαίως, θα μπορούσε να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα, μέχρι ενός, στην διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβές και να επιτρέψει πλήρη και λεπτομερή καταμέτρησή τους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να κάνει ούτε να συμβεί».


Αργότερα πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε να παράσχει διευκρινίσεις για την φράση του Τζον Κέρι χαρακτηρίζοντάς την «ρητορικό σχόλιο»:

«Ο υπουργός χρησιμοποίησε ένα ρητορικό επιχείρημα σχετικά με την έλλειψη κάθε πιθανότητας ο Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα που αρνείται ότι χρησιμοποίησε», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το σχόλιο του του Κέρι ήθελε να δείξει ότι από αυτόν τον βάρβαρο δικτάτορα με το ιστορικό ανευθυνότητας, κανείς δεν μπορεί να περιμένει πως θα παραδώσει τα χημικά όπλα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.


Πιο επικίνδυνη η μή επίθεση

Αιτιολογώντας την απόφαση των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι το ενδεχόμενο μη επίθεσης στη Συρία μπορεί να αποβεί περισσότερο επικίνδυνο από την υλοποίησή της.

«Μολονότι δεν γνωρίζω τι θα πράξει ο Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση που δεν λάβει αδειοδότηση από το Κογκρέσο για στρατιωτική δράση, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος της αμερικανικής κυβέρνησης να μη διατάξει την επίθεση»


Αλα Ρήγκαν στη Λιβύη

Περιγράφοντας δε τα χαρακτηριστικά της επέμβασης, ο Τζον Κέρυ μίλησε για μία «απίστευτα μικρής κλίμακας» επίθεση: «Θα είναι παρόμοια με τον αμερικανικό βομβαρδισμό της Τρίπολης στη Λιβύη κατόπιν εντολής του προέδρου Ρήγκαν.


Τριανδρία ελέγχει τα χημικά

Ο Κέρι απέρριψε εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι πίσω από την χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, δεν βρίσκεται ο Ασαντ: «Στη Συρία τρεις άνθρωποι μόνο ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση χημικών όπλων: ο Ασαντ, ο αδελφός του Μαχέρ και ένας στρατηγός».


Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παράδοση των χημικών της Συρίας

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η «ενοχλητική παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών