Με δικό του «σπίτι» μετά από 67 χρόνια ο δήμος Κορυδαλλού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Με δικό του «σπίτι» μετά από 67 χρόνια ο δήμος Κορυδαλλού

14:33 | 7/11/13
Αύριο τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου...

Tο δικό του ιδιόκτητο κτίριο, μετά από 67 χρόνια, απέκτησε ο δήμος Κορυδαλλού.

Το νέο Δημαρχείο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αύριο Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ανήμερα των πολιούχων της πόλης Αγίων Ταξιαρχών, βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 240 και Νικηφορίδη, δίπλα από τις εγκαταστάσεις των φυλακών και κατασκευάστηκε σε έκταση όπου προπολεμικά βρισκόταν το «άσυλο αλητοπαίδων» και μεταπολεμικά το Αναμορφωτήριο Ανηλίκων.

Το αίτημα της παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στο δήμο τέθηκε για πρώτη φορά το 1979, ενώ το τελευταίο κτίριο του παλιού Ασύλου κατεδαφίστηκε το 2009.

Στο νέο Δημαρχείο, συνολικής έκτασης 4.000 τμ, λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Αποτελείται από δύο ορόφους.

Στο ισόγειο λειτουργούν το ληξιαρχείο, το δημοτολόγιο, η υπηρεσία Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Παιδείας. Επίσης, βρίσκεται η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έχει δυνατότητα να φιλοξενεί ειδικές ημερίδες και εκδηλώσεις, καθώς και το ΚΕΠ.

Στο υπόγειο, χωρητικότητας 1000 τμ, λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το αρχείο του δήμου και αποθήκες, ενώ λειτουργεί και αίθουσα γυμναστηρίου, για τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, στο οποίο θα εξυπηρετούνται δεκάδες άτομα καθημερινά, από έναν συνολικά πληθυσμό 67.000 κατοίκων, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι το νέο δημαρχείο δεν κόστισε στους δημότες και στο δημοτικό ταμείο, ούτε ένα ευρώ και το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά το 1/3 από το πρόγραμμα «Θησέας» και κατά 2/3 από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ούτε καν για την επίπλωση των γραφείων δεν υπήρξε το παραμικρό κόστος για το δήμο, καθώς όλα τα έπιπλα εξασφαλίστηκαν από κτίρια των εφοριών και του ΙΚΑ, που συγχωνεύθηκαν.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, ευχαριστεί επίσης δημοσίως για τη συμβολή του στην αποπεράτωση του νέου κτιρίου, τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων ήταν μειωμένος, λόγω μνημονίου, κατά τουλάχιστον 80%, ενέταξε το σχετικό κονδύλι για την ολοκλήρωση του έργου.

«Αμφιβάλλω εάν με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, θα έδινε κανείς σημασία για την αποπεράτωση του συγκεκριμένου κτιρίου τα επόμενα δέκα χρόνια» αναφέρει. Ο δήμαρχος τονίζει, επίσης, ότι από την 1η Οκτωβρίου, ο δήμος ξενοίκιασε τα 17 κτίρια στα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες του, εξοικονομώντας συνολικά περισσότερα από 300.000 ευρώ το χρόνο, που θα διαθέσει στις κοινωνικές υπηρεσίες για τις μεγάλες ανάγκες της πόλης.

Αναφερόμενος στο θέμα της κατασκευής του Μετρό που θα φθάσει στον Πειραιά περνώντας και από το δήμο Κορυδαλλού, το χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο έργο, που έχει γίνει από τον εμφύλιο και μετά στην περιοχή.

«Η πολιτεία έχει αποδείξει ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων από το 1946 και μετά. Είναι αδιανόητο στο πρώτο λιμάνι της χώρας να κατασκευάζεται ο τελευταίος σταθμός του μετρό στην Αττική» δηλώνει ο κ. Κασιμάτης.

Υπογραμμίζει ότι, ο δήμος, πριν την πλήρη λειτουργία του μετρό, κατάφερε και εκτέλεσε συνοδευτικά έργα με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, διασφαλίζοντας την πλήρη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης.

«Το 2017 το μετρό θα περνάει από την πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, ενώ τον Ιούλιο του 2014, ο μετροπόντικας θα φθάσει στο σημείο της πλατείας» σημειώνει ο κ.Κασιμάτης για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή η Αττικό Μετρό, πραγματοποιεί τα προκαταρκτικά έργα. Σε ότι αφορά το θέμα των μπάζων από το συγκεκριμένο έργο του νέου σταθμού, είπε ότι ο δήμος έχει αρνηθεί την εναπόθεσή τους στα παλαιά Λατομεία και ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη που θα τα εναποθέσει, αφού ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις. «Την περίοδο που θα σκάβεται το μετρό θα περνάνε τουλάχιστον 200 φορτηγά από τις γειτονιές της πόλης κι αυτό δεν το θέλουμε» δηλώνει.

Σχολιάζοντας το γεγονός της δέσμευσης του πολιτικού κόσμου για πλήρη απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού από την πόλη, τονίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνηθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος να προχωρήσει το ειδικό χωροταξικό, προκειμένου να προσδιοριστεί που θα πάνε οι φυλακές. Από την ημέρα που θα γίνει αυτό, επισήμανε, χρειάζονται έξι χρόνια περίπου για την απομάκρυνσή τους.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ενώ από το 2008 είχε παραχωρηθεί η έκταση των 10 στρεμμάτων μετά την απομάκρυνση τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και έχει δημοπρατηθεί η κατεδάφιση των δύο πτερύγων, για 19.000 ευρώ έχει καθυστερήσει η κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας.

«Οι φυλακές έχουν κοστίσει στην πόλη φόβο, καθώς βρίσκονται δίπλα σε 17 σχολικά συγκροτήματα και παιδικούς σταθμούς», ενώ «ο δήμος για τα εξήντα χρόνια που βρίσκονται στην πόλη δεν έχει πάρει ούτε ένα ανταποδοτικό τέλος, όταν μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών στοιχίζει στον δήμο 120.000 ευρώ το χρόνο» δηλώνει ο κ. Κασιμάτης.

Για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης υποστηρίζει ότι η μείωσή της, από το 2010 έως σήμερα, στους δήμους υπερβαίνει το 80% και λέει: «όπως έχω πει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, εάν υπήρχαν οι μισές περικοπές στην υπόλοιπη γενική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή θα είχαμε βγει από το μνημόνιο».

Το 2009 όλοι οι δήμοι της χώρας έπαιρναν από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΑΤΑ (σσ. το ταμείο που οι δήμοι παίρνουν χρήματα για αναπτυξιακά έργα) 1 δισ. 26 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 προβλέπονται για όλους του δήμους της χώρας, 145 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει ο κ.Κασιμάτης και υπογραμμίζει ότι κανένας δήμος από τους μικρούς στη χώρα, δεν μπορεί να κάνει με ιδίους πόρους έργα, ούτε να κλείσει μια λακκούβα.

Σχετικά με το χρέος του δήμου, τονίζει ότι η δημοτική αρχή παρέλαβε ένα χρέος 28 εκατ. ευρώ συνολικά το οποίο σήμερα είναι στα 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 οφείλονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υπόλοιπα σε οφειλές που μας δημιούργησαν δικαστικές αποφάσεις για θέματα μισθοδοσίας εργαζομένων.

«Ο δήμος κορυδαλλού είναι ο χαμηλότερα χρηματοδοτούμενος δήμος στην Αττική και παρά τη μείωση της χρηματοδότησης δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα» αναφέρει ο κ.Κασιμάτης.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας στο δήμο, δηλώνει ότι από τους 365 συνολικά εργαζόμενους, που αποτελούν το τακτικό προσωπικό, έχει υπάρξει διαθεσιμότητα για 13 σχολικούς φύλακες και έξι δημοτικούς αστυνομικούς. Χαρακτηρίζει μάλιστα «οξύμωρο και τραγικό», το γεγονός ότι ενώ ο δήμος πληρώνει το 75% των αποδοχών τους και την ίδια ώρα χάνει έσοδα από κλήσεις και τραπεζοκαθίσματα, το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί από την επιχορήγηση του δήμου το 25% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων κινητικότητας, με το αιτιολογικό ότι το κερδίζει ο δήμος.

Τέλος για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης έξι μήνες πριν της εκλογές, εκφράζει επί της αρχής την προσωπική του διαφωνία όσον αφορά την επιλογή του χρόνου, έξι μόλις μήνες πριν από τις εκλογές.

«Αυτή δεν είναι καθαρή πολιτική, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες χαρακτηρίζουν ελκυστικό ένα σύστημα που μπορούν να επιλέγουν ξεχωριστά δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Όμως, οι όροι των εκλογών πρέπει να καθορίζονται πολλούς μήνες πριν για να μπορούν να ξέρουν οι πολίτες πως θα ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν. Πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα» δηλώνει ο κ.Κασιμάτης, υπογραμμίζοντας ότι «προς το παρόν έχουμε ακούσει μόνο σκέψεις. Ας περιμένουνε το συγκεκριμένο σχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει το υπουργείο Εσωτερικών».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών