Νταβούτογλου: Άκρως εποικοδομητικές οι εξελίξεις για Κυπριακό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νταβούτογλου: Άκρως εποικοδομητικές οι εξελίξεις για Κυπριακό

23:23 | 14/2/14
«Άκρως εποικοδομητικές», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά είχε ήδη από το σχέδιο Ανάν το 2004 δείξει την βούλησή της να δοθεί λύση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος, που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ Λευκωσίας και τουρκοκυπρίων ως βάση για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

«Δεν πρόκειται για ένα απλό ανακοινωθέν. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης. Αν κάποια μέρα φθάσουμε σε λύση στην Κύπρο, στο κείμενο αυτό έχουν απαριθμηθεί μια προς μια όλες οι παράμετροι αυτής της λύσης», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ολλανδό ομόλογό του Φρανς Τίμερμανς, μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 6ης Διάσκεψης Τουρκίας - Ολλανδίας.

«Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σ’ αυτά τα θεμέλια, πάνω σε αυτές τις παραμέτρους. Τώρα πρέπει σιγά-σιγά να οικοδομηθεί και πάλι μια Κύπρος [όπου θα επικρατεί η] ειρήνη», συμπλήρωσε.

Εν των μεταξύ, τη θέση ότι στόχος είναι μια «μόνιμη λύση» στο Κυπριακό και ότι το Κοινό Ανακοινωθέν «πρέπει να χρησιμοποιηθεί θετικά ως εργαλείο» για την λύση εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι «στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες, με ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει».

Ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίζει να τηρεί εποικοδομητική στάση και το ίδιο αναμένει από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», προσέθεσε.

Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμη ότι όποια κι αν είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι «πολίτες» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών