«Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεών της» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεών της»

13:42 | 11/4/14
Αν και κατά πόσον θα τεθεί το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα στην Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη σημερινή της επίσκεψη στην χώρα μας, ζήτησε να μάθει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να μάθει κατά πόσον θα της τεθεί και αυτό της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, που υποστήριξε ότι ως τώρα την αρνείται η γερμανική πλευρά, καθώς αυτή θα σηματοδοτούσε την υποχρέωσή της για εξόφληση των οφειλών.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεών της», επανέλαβε εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας, για να θυμίσει ότι ήρθη το απόρρητο, και το σχετικό πόρισμα του ΝΣΚ έφτασε στην αρμόδια ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα στη Βουλή.

Θύμισε ακόμα ότι την επομένη κιόλας μέρα της διαβίβασης του πορίσματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε ως όφειλε τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ για το θέμα, αποδίδοντας εξαιρετική σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί γύρω από τον δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης.

«Περιμένουμε τη γνωμοδότηση και θα ενημερωθεί η Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου», υποστήριξε ο κ. Κούρκουλας επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν θα πρέπει να συνδέεται το θέμα των αποζημιώσεων με την οικονομική κρίση και τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει η χώρα μας, ούτε να επιτραπεί να υπονομευθούν οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τη Γερμανία.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του κ.Κούρκουλα στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα σήμερα.

«Είναι τιμή μας που επισκέπτεται την Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος», είπε, «έρχεται να υπογραμμίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό της Γερμανίας και των άλλων χωρών για όσα έχουν πετύχει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια».

Απάντηση στο αν θα τεθεί θέμα σύναψης Συνθήκης Ειρήνης συνέχισε να ζητά κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μαριάς, θυμίζοντας ότι η Γερμανία έχει συνδέσει το θέμα των αποζημιώσεων με την οικονομική κρίση, βάζοντας στην πρώτη δανειακή σύμβαση της χώρας μας τον όρο ότι η Ελλάδα παραιτείται από αξιώσεις τέτοιου τύπου.

Θύμισε δε, την αξίωση της Επιτροπής να συναντήσει την κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα σήμερα, ζητώντας να μάθει αν υπάρχει σχετική απόφαση.

Δηλώνοντας αναρμόδιος για το πρόγραμμα της καγκελαρίου ο κ. Κούρκουλας, επέμεινε από την πλευρά του στην ανάγκη εθνικής γραμμής για το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Θύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει το ζήτημα σε όλους τους ομολόγους του, τόσο τον κ. Στάινμάγερ όσο και τον προκάτοχό του, αλλά και επιμένοντας στην ανάγκη να εξευρεθεί η κατάλληλη δικονομική οδός που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Επανέλαβε ακόμα ότι δεν πρέπει να συνδέεται το όλο θέμα με την οικονομική κρίση, ώστε να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε «παράθυρο» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εναντίον μας, και σημειώνοντας πως οι όποιες διεκδικήσεις θα γίνουν ανεξάρτητα από τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.

Θύμισε, άλλωστε, πως ως υπουργός Οικονομικών ακόμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την εποχή των δύσκολων διαπραγματεύσεων όπως είπε, συναίνεσε να προσφύγει η Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο μέσω του ιταλικού...
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών