«Κλειστές» για τις ουκρανικές εκλογές οι επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Κλειστές» για τις ουκρανικές εκλογές οι επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

13:43 | 25/5/14
Με ελάχιστα ανοιχτά εκλογικά τμήματα στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ διεξάγονται οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ίσως οι σημαντικότερες κάλπες από το 1991, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, η ψηφοφορία εκτυλίσσεται μόνον σε 9 από τις 34 εκλογικές περιφέρειες των δύο επαρχιών.

Στο Λουχάνσκ, εκλογικά κέντρα λειτουργούν σε 2 από τις 12 περιφέρειες, ενώ διεθνή μέσα μεταδίδουν πως στο Ντόνετσκ λειτουργεί μόνον το 20% των τμημάτων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», την οποία έχουν κηρύξει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, δήλωσε πως στην ίδια την πόλη του Ντόνετσκ δεν έχει ανοίξει ούτε ένα τμήμα.

Οι αυτονομιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία. Τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει από τις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00 το απόγευμα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα.

Σε συνδυασμό με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η πιθανή «απώλεια» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ σημαίνει πως περίπου το 15% του εκλογικού σώματος ουσιαστικά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Μαΐου οι ρωσόφιλοι οργάνωσαν δημοψηφίσματα υπέρ της αυτονόμξσης από το Κίεβο σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Το Κίεβο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των ψηφοφοριών.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει στείλει περισσότερους από 1.000 παρατηρητές στην Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές έχουν ήδη αποσυρθεί από τις ανατολικές περιοχές, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Σημειώνεται ωστόσο πως το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να «σεβαστεί» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να διασφαλιστεί η τάξη.


Ο βασιλιάς της σοκολάτας

Επικρατέστερος ανάμεσα στους 21 υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο είναι ο 48χρονος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας» και ένας από τους πιο δραστήριους υποστηρικτές της στροφής της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα τέλη του 2013.

Προκειμένου να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, ο κ. Ποροσένκο θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί βάσει των έως τις τώρα δημοσκοπήσεων

Διαφορετικά, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 15 Ιουνίου. Δεύτερη, με μεγάλη διαφορά από τον κ. Ποροσένκο, είναι η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών