Σόιμπλε: «Όχι» στην αύξηση αμυντικών δαπανών, παρά την ουκρανική κρίση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σόιμπλε: «Όχι» στην αύξηση αμυντικών δαπανών, παρά την ουκρανική κρίση

15:44 | 25/5/14
Απόλυτα αντίθετος στο ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, παρά την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του ανώτατου διοικητή του NATO για αύξηση των χρημάτων που διατίθενται για την άμυνα.

«Το 90% της κοινής γνώμης, όχι μόνον στη Γερμανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα, θα έβλεπαν αυτό το βήμα ως επιδείνωση της κατάστασης», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας πως ευελπιστεί να δει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία σε βάθος χρόνου.

«Η αύξηση του προϋπολογισμού για άμυνα αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν μία έξυπνη κίνηση. Στην πράξη, θα ήταν το αντίθετο αυτού που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ή της παρουσίας στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του NATO θα μπορούσε να κλιμακώσει την πολιτική ένταση.

Τα σχόλια του κ. Σόιμπλε έρχονται ουσιαστικά ως απάντηση στην τοποθέτηση του στρατιωτικού διοικητή του NATO στην Ευρώπη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σημείωσε πως η Ρωσία δεν συμπεριφέρεται ως κράτος-εταίρος, και πως αυτό θα πρέπει να οδηγήσει τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις δαπάνες τους προς τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προσέθεσε πως άλλα κράτη θα πρέπει να δείξουν ευαισθησία απέναντι στον πασιφισμό της Γερμανίας που πηγάζει από τη μνήμη του ναζιστικού παρελθόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, το 2013 οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας διαμορφώθηκαν στο 1,3% του ΑΕΠ της.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών