«Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία» (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία» (video)

08:57 | 29/5/14
Στον ανασχηματισμό, την στάση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές, τον εκλογικό νόμο αλλά και στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για το εάν χρειάζεται ανασχηματισμός, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια νέα αφετηρία, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, επανένωση του έθνους και αξιοποίηση όσων θέλουν να βοηθήσουν, συμπληρώνοντας μετά από σχετική ερώτηση, ότι υπάρχουν πρόσωπα και στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και στην Κοινωνία των Πολιτών που μπορούν να βοηθήσουν.

Σημείωσε ακόμα ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς, εθνικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Υποστήριξε ότι το ειδικό βάρος της παράταξης του προοδευτικού πόλου έχει αυξηθεί και πως όμως αυτό δεν αφορά στην κατανομή θέσεων, αλλά ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναλογία πολιτικών, οι προτεραιότητες, ο τρόπος λειτουργίας και της κατεύθυνσης και τα μηνύματα στην κοινωνία. Πρόσθεσε ακόμα ότι είμαστε πάντα ανοικτοί στη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στο βάρος αυτής της ευθύνης της εθνικής προσπάθειας.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε: «Είναι δυνατόν ποτέ να πει ένας από τους δύο παράγοντες που έχουν την ευθύνη της σύνθεσης της κυβέρνησης την άποψη του για κάποιον εν ενεργεία υπουργό;». Συμπλήρωσε δε ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό κακώς διεξάγεται με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο έθεσε το βράδυ της Κυριακής, για ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών, για να τονίσει ότι «δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό ή αποσπασματικό».


«Δεν θεωρούμε προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφορικά με τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον νέο Επίτροπο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει να εκφραστεί προς την κυβέρνηση για οποιοδήποτε θέμα, έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να το κάνει και φυσικά η κυβέρνηση θα λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τι θα πει η αξιωματική αντιπολίτευση».



«Όποτε θέλει να εκφραστεί, υπάρχουν θεσμικοί δίαυλοι για να εκφραστεί», τόνισε, υποστηρίζοντας πάντως ότι δείχνει αμηχανία το γεγονός πως από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση και από την άλλη θέλει να έχει λόγο σε αποφάσεις.

Υπογράμμισε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να βοηθήσει σχετικά με τις διαβουλεύσεις για το χρέος, είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του και πως ακόμα και η μη υπονόμευση της προσπάθειας θα ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά εκ μέρους του. Είπε, επίσης, ότι «δεν θεωρούμε προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να υπάρχει κλίμα στοιχειώδους συναίνεσης.


«Κατάλοιπο προηγούμενου πολιτικού συστήματος το μπόνους»

Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών, υποστήριξε ότι είναι κατάλοιπο του προηγούμενου πολιτικού συστήματος και της συγκυρίας πριν από την κρίση. Σημείωσε ότι το «μπόνους έχει νόημα όταν ένα κόμμα είναι πρώτο πολύ κοντά στο να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη και υποβοηθείται έτσι η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά πρέπει να υπάρχουν υψηλά ποσοστά στο εκλογικό σώμα και μεγάλος αριθμός, δεν έχει λόγο ύπαρξης για το πρώτο κόμμα σε μεσαία και χαμηλά ποσοστά».

Ως προς δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αφενός περί συμβολής του στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αφετέρου για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της κεντροαριστεράς με την αριστερά, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι θέλουμε όλοι να μετέχουν με πρωτοβουλίες, με ιδέες και θετική διάθεση.

Δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις στην ΔΗΜΑΡ

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Κουβέλη και ερωτηθείς εάν έχει συζητήσει με στελέχη της ΔΗΜΑΡ για ένταξη τους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εάν η εξέλιξη αυτή διευκολύνει ή όχι τις διεργασίες για την ενότητα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ, δεν επιχαίρουμε καθόλου για το κακό αποτέλεσμα, εμείς θέλουμε συνολικά να αποκτήσει δυναμική η κεντροαριστερά».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών