Γιούνκερ καλεί Ντάισελμπλουμ να βρουν λύση για την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιούνκερ καλεί Ντάισελμπλουμ να βρουν λύση για την Ελλάδα

13:28 | 19/2/15
Γιούνκερ καλεί Ντάισελμπλουμ να βρουν λύση για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δηλώνει ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο της ευρωομάδας Ντάισελμπλουμ για να εξευρεθεί μια λύση όσον αφορά το ζήτημα της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται ότι δήλωσε σε μια γερμανική εβδομαδιαία οικονομική ειδησεογραφική επιθεώρηση ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

«Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ως το καλοκαίρι», σημείωσε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό WirtschaftsWoche και δημοσιεύετηκε την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να δει το αίτημα της Ελλάδας, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχισε σήμερα να τηρεί επιφυλακτική στάση, αναμένοντας να δει το έγγραφο με το οποίο η κυβέρνηση της Ελλάδας προτίθεται να ζητήσει μια «παράταση» του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς όμως τη συνέχιση των όρων του προγράμματος λιτότητας, κάτι το οποίο αναμένεται να εξεταστεί αύριο Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Euro Working Group.

Σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή το αίτημα αυτό θα απασχολήσει την αυριανή ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ ενώ πριν απ' όλα θα πρέπει να σταλεί στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εξέταση του αιτήματος από την ομάδα εργασίας δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει αυτόματα ένα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διευκρίνισε πάντως η πηγή αυτή. Τα μέλη του συμβουλίου ενδέχεται να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν τηλεφωνικά την Παρασκευή για το ζήτημα της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει μια πρόταση που εγκρίνουν.

«Πρόκειται εν πρώτοις να δούμε το έγγραφο της Ελλάδας και το τι ζητεί. Μόνο αφού συμβεί αυτό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια», διευκρίνισε πριν από λίγο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για τη θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το ελληνικό αίτημα παράτασης αναμένεται να εξεταστεί από τον Ντάισελμπλουμ και τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το τρέχον πρόγραμμα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πριν εγκριθεί εν συνεχεία από την ευρωζώνη.

«Όλα εξαρτώνται από το τι σημαίνει “πρόγραμμα χρηματοδότησης”. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. «Θα εξαρτηθεί ακριβώς από την λογική και την ουσία της διατύπωσης που θα χρησιμοποιηθεί», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτό το οποίο είναι σαφές για το Γιούρογκρουπ είναι πως η οδός προς τα μπρος είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας με ευελιξία ώστε να συζητηθούν οι όροι» οι οποίο συνδέονται με αυτό, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μια παράταση είναι σημαντική ώστε να εκταμιευθούν τα κεφάλαια (σ.σ. του προγράμματος που απομένουν) και να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη», υπενθύμισε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών