Το ναυάγιο στο Eurogroup και η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το ναυάγιο στο Eurogroup και η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση

10:32 | 17/2/15
Το ναυάγιο στο Eurogroup και η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση

Μετά το τελεσίγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρουφάκη και υπουργούς να καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Δεκαοχτώ απέναντι σε έναν. Αυτό το κλίμα μεταφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, με την πλευρά των εταίρων να βάζει τελεσίγραφο για επέκταση με ταυτόχρονη δέσμευση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Αυτός ήταν ο όρος του Eurogroup προς την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που από πολύ νωρίς φάνηκε να μη οδηγεί πουθενά.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

"Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου", τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Το νέο κείμενο, που απορρίφθηκε από την Αθήνα, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με αντάλλαγμα κάποια «ευελιξία» (some flexibility). «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για διακοσμητικές φράσεις» σημείωνε στην συνέντευξη τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας, πως όταν ζητήθηκε διευκρίνιση του τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αυτός (some flexibility), δεν πήρε σαφή απάντηση.

Σε κάθε περιπτωση η Αθήνα δεν εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και αυτό που ζητά ουσιαστικά η κυβέρνηση τις ημέρες που απομένουν είναι και οι δυο πλευρές να κάνουν κάποια βήματα πίσω.

Την ίδια ώρα πάντως δεν είναι σίγουρο αν θα συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή αφού ετέθη ως προαπαιτούμενο, η αποδοχή της παράτασης από την πλευρά της Αθηνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πλευρό του πρωθυπουργού βρισκόταν συνεχώς ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ εκεί βρέθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, ο Σταύρος Κοντονής και η Νάντια Βαλαβάνη η οποία εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: "Τα πράγματα είναι σταθερά και θα γίνουν και ελπιδοφόρα."

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Πάνο Καμμένο με ανάρτηση στο Twitter: “Δέν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ”.

Με το βλέμμα πάντως στις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση επιμένουν ότι "πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση", διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για μια αμοιβαία και επωφελή λύση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 4 το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με θέμα την ανακοίνωση του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην ημέρα όσον αφορά ενδεχόμενη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει η ΝΔ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα ερωτήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στο Mega τονίζοντας, πως χαίρεται που η άλλη πλευρά αναγνωρίζει ότι γίνεται διαπραγμάτευση συμπληρώνοντας πως "η κυβέρνηση θα κρίνει αυτό που πρέπει να κάνει".

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών