Το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento για τον Θέμο Αναστασιάδη και την εφημερίδα του | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento για τον Θέμο Αναστασιάδη και την εφημερίδα του

20:29 | 23/1/17
to-maksimou-epibebaiwnei-tis-apokalypseis-tou-documento-gia-ton-themo-anastasiadh-kai-thn-efhmerida-tou

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο όμιλος «Πρώτο Θέμα» είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια

Τις αποκαλύψεις του Documento για τον Θέμο Αναστασιάδη και τον Τάσο Καραμήτσο, τις πρακτικές τους και τη δημιουργία εταιρειών «Μπάμπουσκα» μέσω των οποίων κατάφερναν να εισπράττουν δάνεια εκατομμυρίων τα οποία παραμένουν απλήρωτα, επιβεβαιώνει μέσω διαρροών το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη επικαλούμενα τα στοιχεία που προέκυψαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ακολούθησε νομικά ελεγχόμενο «μονοπάτι» αναφορικά με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις της.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο όμιλος «Πρώτο Θέμα» είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και το σύνολο των τραπεζικών κανόνων και κυρίως των κανονισμών πιστοδοτήσεων και πίστης. Και παρά το γεγονός ότι ο Θέμος Αναστασιάδης εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ως τηλεδιασκεδαστής και διατεινόμενος πως ο δανεισμός του «Πρώτου Θέματος» είναι καθ’ όλα νόμιμος, λένε στην κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι ότι οι αγοροπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), πιστοποιούν ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάμπουσκα»).

Όπως διαπιστώνουν στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento της Κυριακής, ουσιαστικά οι ίδιοι μέτοχοι, δημιούργησαν τρεις εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», την «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. «Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι, οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες» εξηγούν στο Μαξίμου. Έχει ενδιαφέρον, ότι όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, για την πρακτική αυτή ρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης όταν εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής ως μάρτυρας και έδωσε την, πρωτοφανή εξήγηση, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης!

Πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας, δεν εξήγησε ποτέ κανείς γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρίας που εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την επιτυχημένη κυκλοφορία της, ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρίες η «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα» που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματορροές (εισπράξεις), ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά εκατομμυρίων που είχαν πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν εργαζόμενους και υπό γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρίες «φάντασμα», λένε στο Μαξίμου.

Η κατάσταση αυτή από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, πρακτική, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων της εταιρίας συνεχίζονταν, σημειώνουν ακόμη.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, παρότι τη διετία 2010-2011 η επιχείρηση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της μείωσης κατά 40 % των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήριξη της εταιρίας από την τράπεζα συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους. Εκείνο που εκπλήσσει, καταλήγουν, είναι το ότι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που είχαν δοθεί ως ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων (CashCollateral) ήρθησαν στις 17.1.2009, χωρίς να δοθούν ανάλογης βαρύτητας εξασφαλίσεις.

«Υπαρκτό το τρίγωνο της διαπλοκής»

Κατά τα λοιπά, στην κυβέρνηση επιτίθενται στη ΝΔ, σημειώνοντας πως δύο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το Γενάρη του 2015 η πάγια πολιτική δέσμευση για διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα. «Χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις – ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες. Αποδείχθηκε σε όλο το πανελλήνιο ότι βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων» εξηγούν.

Άλλωστε όπως λένε, η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ανέδειξε πέντε πράγματα:

1) Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2) Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3) Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4) Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων

5) Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.

«Για τις έκνομες πρακτικές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη»

Εν τω μεταξύ στο Μαξίμου, βάλλουν κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει το θράσος και επιμένει ότι μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή, και αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ»! «Το λέει αυτό το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει!» λένε στην κυβέρνηση και διερωτώνται αν συντάσσεται ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση του αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη πως τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες πρέπει να διαγραφούν. «Έτσι θα «εξυγιάνει» τα οικονομικά του κόμματός του;» αναρωτιούνται.

«Πραγματικά αναρωτιόμαστε κ. Μητσοτάκη, τολμάτε και κουνάτε το δάχτυλο, τη στιγμή που τόσο το κόμμα σας, όσο και εσείς χρωστάτε σε όποιον μιλάει ελληνικά;» ρωτούν ακόμη και υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Μητσοτάκης δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ έκανε έκανε ρύθμιση του δανείου του - όταν αποκαλύφθηκε από την Εξεταστική και 11 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψή του - με το σύστημα balloon ώστε να μην αποπληρώσει ποτέ το κυρίως ποσό του χρέους που ανέρχεται σε 649.000 ευρώ!

«Το ίδιο ερώτημα φυσικά ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχοντας πάρει δάνεια 199 εκατ. ευρώ και με τα σημερινά του εκλογικά ποσοστά θα αποπληρώσει τα χρέη του σε μερικές εκατοντάδες χρόνια!», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι για όλα αυτά αλλά και για πολλές ακόμα έκνομες πρακτικές πλέον θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι καταθέσεις αποδεικνύουν την ύπαρξη του περιβόητου τριγώνου της διαπλοκής

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ταυτόχρονα απορημένοι από το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ επί εννιά μήνες δεν έχουν διαπιστώσει τίποτα μεμπτό στη σκανδαλώδη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι:

1) Το σύστημα «μπάμπουσκα» του κ. Αναστασιάδη, δανειζόταν από τις τράπεζες για να αγοράζει μετοχές μιας εταιρείας που ανήκε στον ίδιο και τους συνεταίρους του. Και αυτό δεν έγινε μία φορά, αλλά τουλάχιστον τρεις. Οι εταιρείες «φαντάσματα» των ιδιοκτητών του Πρώτου Θέματος είναι νόμιμες και προβλεπόμενες πρακτικές σύμφωνα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν αρθρώσει λέξη;

2) Το όργιο δανεισμού των τραπεζών στον Σταύρο Ψυχάρη και το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το οποίο κατέληξε να γίνει μέχρι και βίλα πολυτελείας στο Πόρτο Χέλι.

«Φυσικά από την επιλεκτική μνήμη που έχουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφεύγουν οι μνημειώδεις παραδοχές που διατυπώθηκαν στις μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή και οι οποίες αποτελούν ιστορική δικαίωση των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει ποτέ την γεμάτη οίηση και αλαζονεία κατάθεση του Ψυχάρη, που ένορκα κατέθεσε ότι πήρε 15 εκατ. ευρώ δάνειο, με «ΑΕΡΑ», χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση.

Ή ποιος θα ξεχάσει την κατάθεση Αλαφούζου ότι όλα τα κανάλια δεν πληρώνουν δόσεις, ότι αυτά έχουν μεταβληθεί σε γραφεία εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Ότι οι μεγαλοεκδότες καθόριζαν ακόμα και τις συνθέσεις των κυβερνητικών σχημάτων. Ότι υπήρχε διαπλοκή επιβεβαιωμένη από έμπειρους εκδότες και καναλάρχες. Ή ότι καλώς η κυβέρνηση θέλει να βάλει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα.

Ή την δήλωση Κουρτάκη ότι ασφαλώς και υπάρχει το τρίγωνο της διαπλοκής, διαπλοκής δηλαδή κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζικού πυλώνα, το οποίο όμως για να λειτουργεί απρόσκοπτα χρειάζεται και τέταρτο παράγοντα, το δικαστικό σύστημα» υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών