ΥΠΟΙΚ: Ερχόμαστε με πρόταση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΥΠΟΙΚ: Ερχόμαστε με πρόταση

12:06 | 23/1/17
ypoik-erxomaste-me-protash

Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα

Επιστολή με την οποία ενημερώνει τους ομολόγους του Eurogroup και του θεσμούς ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης την Πέμπτη με συγκεκριμένη πρόταση έστειλε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ίδια η πρόταση η οποία θα αποτελέσει προσπάθεια να απεμπλακεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ξεκινήσει η συζήτηση μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής παραθέτοντας παράλληλα και κάποια μέτρα πολιτικής με τα οποία θα καλύπτονται δημοσιονομικές αποκλίσεις από το μεσοπρόθεσμο κόφτη του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν και κανείς δεν θέλει να το ομολογήσει το πρώτο μέτρο είναι η μείωση του αφορολόγητου ενώ στα μέτρα που θα προταθούν είναι η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% και ύστατη λύση η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Τα μέτρα αυτά θα είναι προληπτικά και δεν θα ψηφιστούν από τώρα . Ο βαθμός ενεργοποίησης ( δηλαδή το πόσο μεγάλες θα είναι η περικοπές ) θα είναι συνδεδεμένος με την απόκλιση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.

Η ψήφιση του αναθεωρημένου κόφτη θα πρέπει να συνδέεται από χρονοδιάγραμμα για την συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ενώ προηγουμένως θα πρέπει να συνεχιστεί διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η πρόταση θα βρίσκεται μέχρι και την Τετάρτη στα χέρια των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και των θεσμών ώστε στο Eurogroup της Πέμπτης να γίνει συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό θέμα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών