Προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Επιστροφή στην ανάπτυξη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα: Επιστροφή στην ανάπτυξη

13:17 | 9/11/17

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία προκύπτουν από την έκθεση για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα

«Επιστροφή στην ανάπτυξη». Αυτός είναι ο τίτλος του κεφαλαίου που αφορά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Όλες οι αναφορές της Κομισιόν είναι θετικές, παρόλο που η ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψει του περασμένου Μαΐου: η Κομισιόν εκτιμά πως εφέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 1,6% περίπου, όταν το Μάιο έβλεπε ανάπτυξη 2,1%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017), με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, η Κομισιόν εκδίδει τα αναλυτικά στοιχεία των προβλέψεών της για το επόμενο έτος. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος οι προβλέψεις για τη χώρα μας είναι πολύ θετικές: το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει από τα υψηλότερα ποσοστά δημοσιονομικού πλεονάσματος (0,9% του ΑΕΠ) κάτι που θα συμβεί και το 2019, όταν η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2017 θα είναι η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο θα είναι ύψους 1,2%. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι διαφορετικό από το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Κομισιόν αναμένει η Ελλάδα να επιτύχει το στόχο που θα φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει το 2019.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως κατά την τριετία 2016-2019 θα μειωθεί περισσότερο από δέκα μονάδες του ΑΕΠ, από το 180,8% το 2016 στο 170,1%, το 2019. Το 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 179,6% του ΑΕΠ και το 2018 στο 177,8%.

Πιο θετικές, σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, είναι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2017 θα μειωθεί στο 21,8% (σε σχέση με 22,8% στις εαρινές προβλέψεις), στο 20,4% το 2018 (σε σχέση με 21,6% στις εαρινές προβλέψεις) και στο 18,7% το 2019. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2017, 1,7% το 2018 και 1,8% το 2019.

Όπως σημειώνεται στο κεφάλαιο που αφορά στην Ελλάδα, «η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται ξανά και η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις και η κατανάλωση». Και συμπληρώνεται από την εκτίμηση ότι «τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM».

Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται ότι «η αγορά εργασίας ανακάμπτει γρήγορα και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αν και οι μέσοι μισθοί μπορεί να αυξηθούν μόνο σταδιακά».

Η Κομισιόν δηλώνει ότι «η Ελλάδα αναμένεται επίσης να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του ΕΜΣ που θα φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει το 2019, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος».

Είναι φυσικό το ότι «η πρόβλεψη προϋποθέτει την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος και την ομαλή κατάργηση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ το 2018».

Όπως διευκρινίζεται «οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία αυτή θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη». Επιπλέον, «υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις το 2018, γεγονός που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων».


Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών