13χρονη στην κορυφή της παγκόσμιας σκακιέρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

13χρονη στην κορυφή της παγκόσμιας σκακιέρας

20:06 | 18/5/13
Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία έχει από την Τρίτη το ελληνικό σκάκι. Η Αναστασία Αβραμίδου αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα κορίτσια μέχρι 13 ετών...

Αγωνίστηκε όπως και άλλα 30 παιδιά από την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής. Ηταν ένα πρωτάθλημα με πολύ υψηλό σκακιστικό επίπεδο, με μεγάλες σκακιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αγγλία, να έχουν πολλούς και καλούς εκπροσώπους. 

Η επιτυχία της Αναστασίας Αβραμίδου δεν αποτελεί έκπληξη, αφού και πέρσι στην Πράγα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια μέχρι 12 ετών και σήμερα συνεχίζει τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις της.

Στους αγώνες της Χαλκιδικής συμμετείχαν 550 παιδιά από 41 χώρες. Τα χρυσά μετάλλια στις δώδεκα ηλικιακές κατηγορίες (για αγόρια και κορίτσια μέχρι 7, 9, 11, 13, 15, 17 ετών και οι αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες μόνο για κορίτσια) μοιράστηκαν ως εξής: από δύο πήρε η Ρωσία και η Βουλγαρία, από ένα η Ελλάδα, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία και η Μογγολία. Σε ασημένια και αργυρά μετάλλια υπήρξε μεγάλη συγκομιδή από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.

Σημαντική για το ελληνικό σκάκι ήταν και η έβδομη θέση του Λάμπρου Γιαννουλάκη στην κατηγορία των σκακιστών μέχρι 13 ετών με τους 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες που πέτυχε, καθώς και η 11η θέση της Αννας Μαρίας Δρακάκη στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 17 ετών. Υπήρξαν και άλλες αξιόλογες ελληνικές εμφανίσεις, όπως η 17η θέση του Νίκου Σπυρόπουλου στα παιδιά μέχρι 9 ετών, κάποια πλασαρίσματα στην 20άδα άλλων μικρών σκακιστών μας. 

Ολα τα παιδιά που αγωνίστηκαν στη Χαλκιδική πέρα από τη χαρά μιας νίκης ή τη λύπη μιας ήττας αποκόμισαν πολύτιμες σκακιστικές και ευρύτερα κοινωνικές εμπειρίες, αντιμετωπίζοντας αντιπάλους με άλλες κουλτούρες ή από άλλες σκακιστικές «σχολές».

Κάποια από αυτά πριν από την κάθε παρτίδα τους έδιναν ευγενικά ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι από τη χώρα τους στον ή στην αντίπαλό τους. Οι γλώσσες ήταν πολλές και για τα περισσότερα παιδιά αδύνατη η μεταξύ τους συνομιλία. Παρόλα αυτά, οι απλωμένες σκακιέρες για φιλικές αναλύσεις των παρτίδων στις οποίες λίγο νωρίτερα είχαν βρεθεί ως αντίπαλα, έδιναν και έπαιρναν σε όλες τις γωνιές του «Πόρτο Καρράς».

Για τα μικρότερα από αυτά οι συναντήσεις τους συνεχίζονταν στις παιδικές χαρές του ξενοδοχείου, όπου αρκετές πολύχρωμες παρέες έπαιζαν αφήνοντας πίσω το άγχος της σκακιέρας! Για τα έκτακτα περιστατικά μικροασθενειών κάποιων νεαρών σκακιστών ήταν διαρκής η παρουσία στον χώρο των αγώνων μιας ομάδας ιατρών και νοσηλευτών που ευτυχώς αντιμετώπισαν όλα τα περιστατικά.

Τα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα βρίσκονται πάντα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και φέτος ήταν ενταγμένα σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση, το «Games Festival», που γίνεται με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή κορυφαίων σκακιστών και σκακιστριών την τελευταία δεκαετία στη Βόρεια Ελλάδα, από τον Θεόδωρο Τσορμπατζόγλου, γνωστό μετρ της FIDE και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ενωσης (ECU).

Το «Games Festival» έχει πρόσφατα αναλάβει από την ECU τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος για το 2014. Εκεί ελπίζουμε να δούμε περισσότερα ελληνικά μετάλλια!

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών