Μήνυμα στο Βερολίνο για μεταρρυθμίσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μήνυμα στο Βερολίνο για μεταρρυθμίσεις

20:16 | 18/5/13
Εχει συνηθίσει να κουνά απειλητικά το δάχτυλο στους... κακούς «μαθητές» της Ευρωζώνης, αλλά, όπως φαίνεται, ήρθε η σειρά της Γερμανίας να γίνει δακτυλοδεικτούμενη, επειδή δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις...

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Βερολίνο εμφανιζόταν με τον αέρα του νικητή στην κόντρα για τη λιτότητα που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ, με αφορμή το γεγονός ότι η γαλλική οικονομία πέρασε σε ύφεση. Μάλιστα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε σπεύσει να υπερασπιστεί την Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν φταίει εκείνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

«Καμπανάκι»

Η χαρά της Γερμανίδας καγκελαρίου, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρώπη στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τη Γερμανία να προχωρήσει και η ίδια σε μεταρρυθμίσεις.

«Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώσει.Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας», επεσήμανε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε καλά λόγια να πει για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, που έχουν θετικά αποτελέσματα χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι ο ευρωπαϊκός ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ικανοποιητικός και το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ ανησυχητικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση ήταν και ο Γεργκ Ασμουσεν, που προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει ξανά ο «ασθενής της Ευρώπης» εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην κακή επίδοση της γερμανικής οικονομίας, που βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέγραψε ανάπτυξη μόλις 0,1%, περνώντας δηλαδή «ξυστά» από την ύφεση.

Αν και ο Γερμανός Ασμουσεν εκτιμά ότι τα νούμερα θα είναι πιο ελπιδοφόρα το δεύτερο τρίμηνο, υπογράμμισε ότι η Γερμανία χρειάζεται να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό της σύστημα, στην παροχή ενέργειας, στις υποδομές, στις δημογραφικές αλλαγές, στο φορολογικό σύστημα και στην εισοδηματική ισότητα.


Διαλλακτική

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά πιο διαλλακτική απ' ό,τι στο παρελθόν, παραδεχόμενη εμμέσως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ομιχλώδης, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη συνταγή για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο επιθυμούμε (να βελτιώσουμε) την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε η Μέρκελ, που επέμεινε, όμως, ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τους σταθερούς προϋπολογισμούς και τις «λογικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως επανέλαβε ότι η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνο εφόσον η Ευρώπη πηγαίνει καλά».


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, από την άλλη πλευρά, έχει μάλλον αναλάβει τον ρόλο του σκληρού απέναντι στην Κομισιόν για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, κάτι που είναι φανερό από τις αυστηρές δηλώσεις και προειδοποιήσεις του προς τις Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χθες ο Σόιμπλε κατηγόρησε την Κομισιόν ότι ευθύνεται για τη δραματική εικόνα στην ανεργία των νέων, επειδή δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών