Στοίχημα για την Αθήνα να τρέξει τώρα τις επενδύσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στοίχημα για την Αθήνα να τρέξει τώρα τις επενδύσεις

13:22 | 18/5/13
Με «γεμάτες» τις βαλίτσες τους αναχωρούν αύριο το μεσημέρι από την Κίνα ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή, που συμμετέχει στις κρίσιμες -όπως εξελίχθηκαν- συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της αχανούς αυτής χώρας, καθώς και με επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά η πορεία για την υλοποίηση των συμφωνιών που «κλείδωσαν» στο Πεκίνο δεν θα είναι εύκολη.

Ο πρωθυπουργός καλείται να ξεπεράσει τις χρόνιες αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά και της αβελτηρίας της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να «τρέξει» πιο γρήγορα και να κάνει πράξη τα όσα συζήτησε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, αλλά και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών.

Το μήνυμα των Κινέζων, που εξέπεμψε ο ομόλογος του κ. Λι Κετσιάνγκ, για την ανάγκη να υπάρξουν γρήγοροι ρυθμοί ελήφθη μεν από τον κ. Σαμαρά, αυτό, δε, που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track και στις αποκρατικοποιήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου, από τη μια πλευρά, το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, από την άλλη, θα πρέπει να συντονίσουν τις κινήσεις τους έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες τουλάχιστον για τις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα), όπου υπάρχει έμπρακτο - πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέτυχε τον βασικό του στόχο, καθώς επιστρέφει στην Αθήνα όχι απλώς και μόνο με ένα θετικό -θολό σε ό,τι αφορά την ουσία- κλίμα, αλλά έχοντας συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα με την ασιατική υπερδύναμη. 

Οι συμφωνίες αποτυπώνονται και στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο πλευρές χθες, το οποίο ρητά αναφέρει την πρόθεση της Αθήνας και του Πεκίνου «να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ουσιαστικά, η συμφωνία αφορά τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, κάτι το οποίο επεσήμανε και σε ομιλία του χθες σε ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 257 Κινέζοι επιχειρηματίες και 73 Ελληνες, ο πρωθυπουργός. 

Η κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, την οποία πρέπει από τη Δευτέρα κιόλας να «τρέξει» η Αθήνα, αφορά τα εξής κομβικά ζητήματα:
  • Την επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
  • Την εμπλοκή των Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε αυτά τα τρία μεγάλα θέματα θα πρέπει να προστεθεί η επιδίωξη του Πεκίνου για αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, όπως επίσης και η συμφωνία για δανειοδότηση Ελλήνων εφοπλιστών από τον τραπεζικό κολοσσό «China Development Bank» για πλοία τα οποία θα «χτίσουν» στην Κίνα. Επίσης, η ίδια τράπεζα συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ να προωθήσει τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, κάτι που αποτελεί σαφώς ακόμη ένα πρόσθετο «όπλο» στη «μάχη» για την ολοκλήρωση του προγράμματος-μαμούθ που δίνει η κυβέρνηση.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη νέα -όπως φαίνεται- περίοδο που εγκαινιάζουν στις οικονομικές τους σχέσεις οι δύο χώρες αποτελούν το εμπόριο και ο τουρισμός. Στόχος της Αθήνας και του Πεκίνου είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, από 4 δισ. ετησίως που είναι σήμερα, στα 8 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες και για έλευση Κινέζων τουριστών τα αμέσως προσεχή χρόνια μετά την ίδρυση visa centers σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το κρίσιμο στοίχημα τώρα για την ελληνική κυβέρνηση, και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, είναι να προσπεράσει τις αγκυλώσεις και τις γενικότερες δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και να «τρέξει» ταχύτερα το πρόγραμμα επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων. Γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα τοποθετήσει γενικό συντονιστή της όλης προσπάθειας τον κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ ειδικούς ρόλους θα έχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης.

Ειδική ομάδα

Ουσιαστικά η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, θα αναλάβει να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις διαδικασίες και όπου υπάρχει πρόβλημα, είτε θα το λύνουν οι ίδιοι, είτε θα παρεμβαίνει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Σήμερα ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής βρίσκονται στη Σανγκάη, όπου θα έχουν σειρά επαφών με επιχειρηματικούς ομίλους, και αύριο το πρωί ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Ομιλία Σαμαρά σε φόρουμ

Η Ελλάδα πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 257 Κινέζοι επιχειρηματίες και 73 Eλληνες.


Ο κ. Σαμαράς δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας και σημείωσε χαρακτηριστικά: 

«Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Πλέον πολιτική και κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη και την ίδια ώρα, παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Ελληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά, τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει, η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη και πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με την ΕΕ και ανάποδα», συμπλήρωσε.

Για τις συμφωνίες με την Κίνα επεσήμανε ότι ο στόχος είναι «win win» και επεσήμανε πως αυτή την ώρα υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά, real estate». «Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επόμενος στόχος ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.


Το μήνυμα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητά του, λέγοντας ότι «στόχος είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα επενδύσεων». «Η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις συμφωνίες με το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest in Greece. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά».

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινέζικα σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα», κατέληξε.
Το ανακοινωθέν

Στήριξη και εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας

Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινμπίγκ, αποτυπώνεται ανάγλυφα το θετικό κλίμα που υπήρξε στις επίσημες συνομιλίες, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και οι τομείς πάνω στους οποίους θα επικεντρωθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.


Τα βασικά σημεία

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος έχουν ως εξής:
  • Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς.

  • Τα δύο μέρη διαπιστώνουν ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών.
  • Τα μέρη εκφράζουν τη βούληση να ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία, ενθαρρύνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις των πολιτών τους.
  • Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.
  • Τα δύο μέρη υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας και επιχειρηματικών συμβολαίων σε τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τηλεπικοινωνίας κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών