Τι κρύβεται πίσω από το αγκυροβόλημα των ρωσικών πλοίων στη Λεμεσό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι κρύβεται πίσω από το αγκυροβόλημα των ρωσικών πλοίων στη Λεμεσό

20:54 | 18/5/13
Με την ένταση στα τουρκο-συριακά σύνορα να κορυφώνεται μετά και τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Ρεΐχανλι στα νότια της Τουρκίας, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται στις ΗΠΑ, συζητώντας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όλα τα ενδεχόμενα για την Συρία, καθώς και τις εξελίξεις που μεθοδεύονται από δυτικούς κύκλους για λύση - express στο Κυπριακό, οι εξελίξεις αναμένεται να αποκτήσουν καταιγιστικό χαρακτήρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία αποφάσισε να αποσπάσει από τον Στόλο Ειρηνικού ακόμα μια ισχυρή μονάδα επιφανείας της, το αντιτορπιλικό "Admiral Penteleev", τα αποβατικά «Peresvet» και «Admiral Nevelsky», το δεξαμενόπλοιο «Pechenga», ενώ το ναυαγοσωστικό «Fotiy Krylov» έχει αποπλεύσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου και εντάχθηκε στη ειδική ρωσική ομάδα του στόλου της Μεσογείου.

Σημειώνεται πως στα σκάφη που πέρασαν την Διώρυγα του Σουέζ έχει παρατηρηθεί αυξημένη παρουσία Ρώσων πεζοναυτών και ίσως έτσι εξηγείται και η παρουσία ενός αποβατικού στον στολίσκο που κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στην Λεμεσό.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως ο στολίσκος είχε περάσει από λιμάνια του Περσικού Κόλπου προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων και του Ιράν, το οποίο είναι ο στενότερος, μετά την Ρωσία, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος του Άσαντ στην περιοχή.

Στο ρωσικό στόλο που συγκεντρώνεται στα ανοιχτά της Συρίας περιλαμβάνονται επίσης το μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος «Severomorsk», η φρεγάτα «Yaroslav Mudry», τα ναυαγοσωστικά «Αλτάι» και SB-921 καθώς και το δεξαμενόπλοιο “ Lena” του βόρειου στόλου της Βαλτικής όπως και το «Ropucha-II Class», και το αποβατικό «Azov» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στόλος ενδέχεται να ενισχυθεί και με τη παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων, όπως δηλώσε ο Ναύαρχος Βίκτορ Τσίρκοφ.

Με τον κίνδυνο η Ρωσία να χάσει την μοναδική βάση που της απέμεινε στην Μεσόγειο, μετά το τέλος του "Ψυχρού Πολέμου", στην Ταρτούς της Συρίας, διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι η ενίσχυση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Συρίας σε μια απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να προλάβει τις κινήσεις του Αμερικανικού 6ου στόλου που δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής οι διεθνείς αναλυτές θεωρούσαν πως η συγκέντρωση κάποιων μονάδων του ρωσικού ναυτικού είχαν να κάνουν με την πιθανότητα εκκένωσης εγκλωβισμένων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαβιούν στην Συρία και σε περίπτωση που θα πραγματοποιείτο δυτική επέμβαση, αλλά και σε μια συμβολική επίδειξη ισχύος και συμπαράστασης προς το καθεστώς Άσαντ.

Όμως πλέον με τις τελευταίες ισχυρές ρωσικές ενισχύσεις που καταπλέουν στα ανοιχτά της Συρίας και ειδικά με την παρουσία υποβρυχίων, οι παραπάνω λόγοι δεν είναι πλέον επαρκείς για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή...

Με το Κυπριακό να έχει λάβει νέα τροπή, όπου προωθείται μια λύση - express και με την κρίση στην Συρία να κορυφώνεται και να διαχέεται, αποκτώντας περιφερειακά, μέχρι και παγκόσμια χαρακτηριστικά, η παρουσία του ρωσικού στόλου στα ανοιχτά της Κύπρου και ειδικά ο ελλιμενισμός τους σε κυπριακό λιμάνι αποκτά μια άλλη διάσταση...

Πηγή: newsit.com.cy

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών