Blackfish: Μπορεί ένας φυλακισμένος να σε διασκεδάζει; (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Blackfish: Μπορεί ένας φυλακισμένος να σε διασκεδάζει; (video)

19:09 | 6/9/13
Άραγε ένας άνθρωπος που είναι φυλακισμένος επί δεκαετίες σε ένα αφύσικο περιβάλλον και δέχεται διαρκώς κακοποίηση μπορεί να γίνει ο... διασκεδαστής σου; Θα σε διασκεδάσει, ή μήπως αντί να σε διασκεδάσει θα προσπαθήσει να σε σκοτώσει; Κι αν αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο είναι υπαρκτό , ένα ζώο σε αιχμαλωσία μήπως δεν διαφέρει πολύ από έναν άνθρωπο στην αντίδρασή του όταν κακοποιείται;...

Τα ερωτήματα αυτά ουσιαστικά πραγματεύεται η αμερικανική ταινία Blackfish, ένα ντοκιμαντέρ του 2013 από τη CNN Films σε σκηνοθεσία της Gabriela Cowperthwaite. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance στις 19 Ιανουαρίου 2013, και έχει ως διεθνή διανομέα τη Magnolia Pictures.

Η ιστορία επικεντρώνεται στην όρκα Tilikum και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κρατάς ορισμένα είδη σε αιχμαλωσία. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην αιχμαλωσία της φάλαινας δολοφόνου, που ενεπλάκη στο θάνατο τριών ανθρώπων, και τις συνέπειες της διατήρησης τόσο μεγάλων και ευφυών ζώων επί πολλά χρόνια εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Η ιστορία της όρκας Tilikum ξεκινά με την αιχμαλωσία της το 1983 στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας, που δείχνει πώς παρέμεινε σε σκοτεινές δεξαμενές επί ώρες και παρενοχλούνταν από άλλες φάλαινες - περιστατικά που η Cowperthwaite υποστηρίζει ότι συνέβαλαν στην επιθετικότητα της φάλαινας. Η σκηνοθέτις επικεντρώνεται, επίσης, στους ισχυρισμούς του μεγάλου αμερικανικού υδάτινου πάρκου SeaWorld ότι οι φάλαινες σε αιχμαλωσία ζουν περισσότερο. Η ταινία υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.


Η Cowperthwaite άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία της ταινίας μετά το θάνατο της εκπαιδεύτριας του Tilikum Dawn Brancheau. Οι κριτικοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίζοντας το ως εμβληματικό εκπρόσωπο της δύναμης που μπορεί να έχει ένα φιλμ για να συγκλονίσει και να προβληματίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί της ταινίας τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων της Pixar Αναζητώντας τη Ντόρι (στις αίθουσες το 2015 - συνέχεια της ταινίας Αναζητώντας το Νέμο) άλλαξαν το τέλος της ταινίας μετά την αυξανόμενη κατακραυγή για τη μεταχείριση φαλαινών στο Sea World αλλά και μετά από συζήτηση που είχαν με τη σκηνοθέτιδα του Blackfish.

Ο Hollywood Reporter αναφέρει ότι η ταινία έδωσε “πειστικά επιχειρήματα κατά της κράτησης των ειδών αυτών - και κατ' επέκτασιν κάθε άγριου ζώου - σε αιχμαλωσία για τους σκοπούς της ανθρώπινης ψυχαγωγίας”.

Σήμερα ο Tilikum συνεχίζει να “εργάζεται” κανονικά στο υδάτινο πάρκο SeaWorld, αλλά υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η όρκα (Orcinus orca) , που αναφέρεται κοινώς ως φάλαινα δολοφόνος (και σπανιότερα ως "Μαύρο ψάρι" (blackfish) στα Αγγλικά εξού και το φίλμ), είναι το μεγαλύτερο δελφίνι του κόσμου και ανήκει στην κατηγορία των θηλαστηκών "κήτη". Οι όρκες απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες. Έχουν μήκος 8,2-9,5 μέτρα.


Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών