Συρία: Επίθεση με βίντεο και Τόμαχοκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συρία: Επίθεση με βίντεο και Τόμαχοκ

11:04 | 9/9/13
Με κύριο όπλο σοκαριστικά βίντεο που δείχνουν την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς και το Κογκρέσο για την αναγκαιότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού...

Παράλληλα καταστρώνει σχέδια χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά, πυραύλους Τόμαχοκ και τη μεγάλη δύναμη πυρός που έχει συγκεντρωθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εκτός από την επικοινωνιακή εκστρατεία η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει και τα στρατιωτικά σχέδια. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς», το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες. Σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση. Οι αρχικοί στόχοι ήταν περίπου 50, ο κατάλογος όμως φέρεται να έχει εμπλουτιστεί κατά πολύ.

Ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος που συναντήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με μέλη του Κογκρέσου, αποφάσισε να τους δείχνει 13 βίντεο - η αυθεντικότητα των οποίων έχει επιβεβαιωθεί - για να τους πείσει να υπερψηφίσουν την πρότασή του για στρατιωτικό χτύπημα. Σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα εμφανιστεί σε συνεντεύξεις σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας να πείσει και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, που έχει κουραστεί από τους πολέμους στο εξωτερικό. Οι συνεντεύξεις μαγνητοσκοπούνται σήμερα το πρωί και θα μεταδοθούν το βράδυ πριν ή μετά τις ειδήσεις. Εκτός από τον Ομπάμα, και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στην τηλεόραση προκειμένου να εξηγήσουν τη θέση του Λευκού Οίκου.

Σήμερα επίσης θα πραγματοποιηθεί απόρρητη ενημέρωση μελών του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στη Συρία. «Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας και της Βουλής είναι αναποφάσιστη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Γι' αυτό ακριβώς δείχνουμε και τα βίντεο που παρουσιάζουν ξεκάθαρα ότι αυτοί οι πραγματικοί άνθρωποι, τα πραγματικά παιδιά και οι γονείς τους, χτυπήθηκαν με έναν απαράδεκτο τρόπο», τόνισε ο Κέρι μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Εμείς, στις ΗΠΑ, πάντα λέμε μαζί με τους άλλους ότι δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο - δεν είναι αυτές οι αξίες μας». Στα βίντεο φαίνονται όλες οι τρομακτικές επιπτώσεις των επιθέσεων με χημικά στη Συρία, με πολλά παιδιά να δείχνουν έντονα τα συμπτώματα από δηλητηρίαση με χημικά όπλα.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν το Ισραήλ πριν από την έναρξη της επίθεσης στη Συρία. Πόσο χρόνο νωρίτερα; «Ωρες», απάντησε μιλώντας σε αμερικανικό έντυπο. Το Ισραήλ φοβάται αντίποινα από χώρες φιλικές προς το καθεστώς Ασαντ και σκοπεύει να αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα.


Περιμένει ο Ολάντ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι περιμένει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη Συρία «Πέμπτη ή Παρασκευή» ενώ αναμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «έως τα τέλη της εβδομάδας».

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών