«Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω»

17:28 | 24/1/14
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη δημοσιογραφία και τα νέα Μέσα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου...

Τους φοιτητές για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά υποδέχτηκε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύνθημα του προγράμματος είναι το «Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω» και όπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σοφία Ιορδανίδου, «πρόκειται για τρεις πρακτικές με καθοριστική σημασία για τη ζωή, την ανέλιξη και την επιτυχία στον υπερ-επικοινωνιακό κόσμο μας. Έναν κόσμο όπου η αξία, η εικόνα και η θέση του καθενός μας, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, καθορίζεται από το πόσο εύστοχα και αποτελεσματικά ασκεί την τέχνη και την τεχνική της επικοινωνίας, της δικτύωσης και της δημοσίευσης, αξιοποιώντας τα νέα και συνεχώς μεταβαλλόμενα Μέσα».

Το ΜΠΣ υποδέχεται αποφοίτους ΑΕΙ, σ’ ένα πρόγραμμα που είναι στοχευμένο στην επικοινωνία και τα νέα Μέσα. Άλλωστε, η πρώτη «βουτιά» είναι η ίδια η πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διευκολύνει τόσο την πρόσβαση στη γνώση, όσο και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ καθηγητών και φοιτητών.

«Δίστασα λίγο στην αρχή. Είχαν περάσει και χρόνια από το πτυχίο μου», εξηγεί η Αναστασία Ασλανίδου, φοιτήτρια στο 2ο έτος. «Πάντα το είχα μεράκι να συνεχίσω τις σπουδές μου μ’ ένα μεταπτυχιακό, αλλά όλο κάτι έμπαινε στη μέση: δουλειά, οικογένεια. Ωστόσο, μετά από 30 χρόνια εργασίας και αφοσίωσης σε δημόσια εταιρεία, βρέθηκα αντιμέτωπη μ’ ένα διπλό πρόβλημα: τις αυξημένες ανάγκες χρήσης των σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, αλλά και την “απειλή” (ή πρόκληση για μένα) της αξιολόγησης. Γράφτηκα στο ΜΠΣ "Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία" και διαπίστωσα ότι εκτός από τα νέα παιδιά, υπήρχαν και πολλοί επαγγελματίες σαν κι εμένα, με τους οποίους μπορούσα να επικοινωνήσω, παρ’ όλο που ερχόμασταν από διαφορετικές επιστήμες και επαγγέλματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρει στους φοιτητές όλα όσα χρειάζονται για να προχωρήσουν στη μελέτη. Το πρόγραμμα είναι αυστηρά καθορισμένο από πριν και γνωρίζω πώς να διαχειριστώ το χρόνο μου. Δεν λέω ότι δεν έρχονται στιγμές που “ζορίζομαι”, ειδικά με το χρόνο μου, αλλά, τελικά, τα καταφέρνω μια χαρά».

Έτσι, πλάι στο τρίπτυχο «Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω» υπάρχει κι ένα δεύτερο, το τρίπτυχο των κινήτρων, τόσο διαφορετικών για τον καθένα και τόσο κοινών σε όλους μας: «αναγνωρισμένος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών - επαγγελματικές δεξιότητες για ανέλιξη -εφόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας ως ανεξάρτητος “entrepreneur”».

Επικοινωνία ή δημοσιογραφία, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να εξεταστεί επιτυχώς σε τέσσερις θεματικές ενότητες ανά κατεύθυνση: Τρεις Θ.Ε. υποχρεωτικής παρακολούθησης ερευνητικού, θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου, και μια Θ.Ε. επιλογής ή Διατριβή Μάστερ.

«Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι θα ήθελα να τα κάνω όλα! Και δεν είναι υπερβολή», υποστηρίζει η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη, η οποία είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα. Η κ. Ηλιάδη, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του τμήματος, οι οποίες εκτείνονται παράλληλα και σ’ ένα ευρύ φάσμα πρακτικής μαθητείας: από την ομάδα εκδόσεων και ομάδα εκδηλώσεων στην ομάδα marketing & επικοινωνίας, ως τη δημοσιογραφική και επικοινωνιακή συμμετοχή και υποστήριξη της ελληνικής έκδοσης της φημισμένης επιθεώρησης «Columbia Journalism Review», που κυκλοφορεί με τον τίτλο «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» και της συνδεδεμένης ιστοσελίδας της http://www.cjr.press.cy/.

Όσο για τη ζωή στο πανεπιστήμιο, εκτός από τις τακτικές συναντήσεις με τους καθηγητές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (οι οποίες μαγνητοσκοπούνται για να μπορούν οι φοιτητές να τις ξαναβλέπουν), υπάρχουν και «φυσικές» συναντήσεις στη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και το retreat, η μεγάλη συνάντηση όλων, διδασκόντων και φοιτητών από όλα τα τμήματα, οι οποίοι για δύο μέρες συζητούν, γνωρίζονται και προετοιμάζουν τη δουλειά της χρονιάς.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζει το φετινό retreat, αλλά η δουλειά των φοιτητών, οι οποίοι το έφτιαξαν χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία...



Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του προγράμματος μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/epdim/description.

Αιτήσεις συμμετοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 γίνονται δεκτές μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2014.





Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών