ΟΗΕ: Εμπόδια με το “καλημέρα” στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΟΗΕ: Εμπόδια με το “καλημέρα” στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό

16:24 | 24/1/14
Με την αποτυχία του ΟΗΕ να συγκεντρώσει στην ίδια αίθουσα τις δύο συριακές αντιπροσωπείες άρχισαν την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το συριακό...

O σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ προειδοποίησε δε το διεθνή μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι πως αν δεν πραγματοποιηθεί "σοβαρή" σύνοδος εργασίας μέχρι το Σάββατο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Ο Μπραχίμι επιθυμούσε να συγκεντρώσει τους απεσταλμένους του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) για μια συνεδρίαση στην ίδια αίθουσα, όπου θα έπαιρνε το λόγο μόνον ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

"Αν δεν πραγματοποιηθούν σοβαρές σύνοδοι εργασίας ως το Σάββατο, η επίσημη συριακή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τη Γενεύη εξαιτίας έλλειψης σοβαρότητας ή προετοιμασίας της άλλης πλευράς", δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η οποία επικαλέσθηκε πηγή της στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές στις δύο αντιπροσωπείες, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αρχή μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ πριν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση διαπραγμάτευση.

Διπλωμάτες και παρατηρητές δεν έχουν αυταπάτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, ωστόσο υπενθυμίζουν πως το γεγονός και μόνο ότι οι δύο παρατάξεις δέχθηκαν να έρθουν στη Γενεύη είναι από μόνο του σημαντικό.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων πρόκειται να διαρκέσει "ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας", δηλαδή ως τις 31 Ιανουαρίου.

"Ξέρουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο και, αν χρειαστεί μια μέρα περισσότερη, θα διαρκέσει μια μέρα περισσότερο. Ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να είναι μια εύκολη διαδικασία", δήλωσε επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών