Δικαίωμα χρήσης όπλων δίνει το Κίεβο στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δικαίωμα χρήσης όπλων δίνει το Κίεβο στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία

21:27 | 18/3/14
Κλιμακώνονται οι φόβοι «ανάφλεξης» στην Κριμαία, καθώς, λίγες ώρες μετά το θάνατο ενός ουκρανού αξιωματικού κατά τη διάρκεια εισβολής ρωσόφιλων ενόπλων σε ουκρανική στρατιωτική βάση, το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου ανακοίνωσε πως εξουσιοδοτεί τους στρατιώτες του «να χρησιμοποιούν όπλα», με στόχο την «αυτοάμυνα και την προστασία της ζωής τους».

Πριν από λίγη ώρα, ο επίσημος ιστότοπος της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης κατονόμασε το νεκρό ως Κακούριν, προσθέτοντας πως ένας λοχαγός, ονόματι Φεντούν, έχει τραυματιστεί στο λαιμό και το χέρι από τα πυρά των εισβολέων. Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, ένας ακόμα ένστολος τραυματίσθηκε στο πόδι και στο κεφάλι αφότου ξυλοκοπήθηκε με σιδερένιους λοστούς.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο διοικητής της βάσης, συνταγματάρχης Αντρίι Αντριούσιν, έχει αιχμαλωτιστεί από άνδρες που φορούν στολές του ρωσικού στρατού και φέρουν αυτόματα όπλα.

Σύμφωνα με το BBC, έξω από τη βάση βρίσκονται ένοπλοι άνδρες και ρωσόφιλοι πολιτοφύλακες. Το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μετέδιδε νωρίτερα ότι οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν αμπαρωθεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου της βάσης.

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ σημείωσε πως η αντιπαράθεση στην Κριμαία μπήκε σε «στρατιωτική φάση».

«Σήμερα, ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο κ. Γιατσενιούκ, και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα αρνείται πως ρωσικές τακτικές δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, αντιτείνοντας πως οι στρατιώτες χωρίς διακριτικά και με ρωσικό οπλισμό που βρίσκονται στη χερσόνησο είναι «δυνάμεις αυτοάμυνας».

Η Δύση έχει απορρίψει με πλήθος ειρωνικών σχολίων τις εξηγήσεις της Ρωσίας.

Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την προσχώρηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών