«Λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, Ομοσπονδιακή Ευρώπη» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, Ομοσπονδιακή Ευρώπη»

11:12 | 18/3/14
«Λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος και Ομοσπονδιακή Ευρώπη»...

Αυτό είναι το μήνυμα της Δράσης για τις ευρωεκλογές, τονίζει, από το Στρασβούργο, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του κόμματος, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Εμείς λέμε ότι για να βγούμε από αυτή την κρίση χρειάζονται λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος.

Όλοι οι άλλοι λένε λιγότεροι φόροι, αλλά κράτος το ίδιο.

Φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει το θαύμα των επτά ψωμιών και των επτά ψαριών με τα οποία μπορείς να ταΐσεις χιλιάδες.

Δεν γίνεται να ταΐσεις τους χιλιάδες με αυτό τον τρόπο» λέει.

«Η Ευρώπη που θέλουμε είναι πιο ομοσπονδιακή.

Δηλαδή, θέλουμε να μεταφερθούν εξουσίες όχι στις κυβερνήσεις, γιατί όταν είναι οι εξουσίες στις κυβερνήσεις, κάθονται όλοι στο τραπέζι και στο τέλος υπαγορεύει τι θα γίνει η Γερμανία, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι να εκλέγονται δημοκρατικά και να ελέγχονται δημοκρατικά από το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών» τονίζει ο πρόεδρος της Δράσης.


Ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά ότι «η συζήτηση για το μνημόνιο είναι παραπλανητική» και εξηγεί: 

«Το πρόβλημα της χώρας είναι στο εσωτερικό.

Ό,τι συμφωνία και αν κάνουμε στο εξωτερικό -μπορεί να πετύχουμε μια συμφωνία μείωσης του χρέους, να συμφωνήσουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις ή όχι- το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο για τη χώρα».

Ο πρόεδρος της Δράσης υποστηρίζει ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

«Έχουμε το όριο του Μαρτίου, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία, κατά συνέπεια εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο μετά τις ευρωεκλογές» σημειώνει.


Η συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Σκυλακάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Όλοι λένε ότι θα είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές. Γιατί άραγε;
Απ: Για την Ελλάδα για δύο λόγους: γιατί είναι κρίσιμες και για την πορεία της Ευρώπης. Αν θα επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές ή αυτοί που θέλουν περισσότερη, αλλά διαφορετική Ευρώπη, αλλά και γιατί θα δώσει μια κατεύθυνση πολιτική στο τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία δεν θα είναι μακριά μετά τις ευρωεκλογές.

Ερ: Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα εθνικές εκλογές;
Απ: Έχουμε το όριο του Μαρτίου, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία, κατά συνέπεια εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο μετά τις ευρωεκλογές.

Ερ: Το ερώτημα είναι τι Ευρώπη θέλουμε. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφωνίες, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για το αν το έθνος προηγείται της Ένωσης. Εσείς τι Ευρώπη θέλετε;
Απ: Εμείς είμαστε πολύ καθαροί. Η Ευρώπη που θέλουμε είναι πιο ομοσπονδιακή, δηλαδή, θέλουμε να μεταφερθούν εξουσίες όχι στις κυβερνήσεις, γιατί όταν είναι οι εξουσίες στις κυβερνήσεις, κάθονται όλοι στο τραπέζι και στο τέλος υπαγορεύει τι θα γίνει η Γερμανία, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι να εκλέγονται δημοκρατικά και να ελέγχονται δημοκρατικά από το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών. Θέλουμε έναν μεγαλύτερο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξασφαλίζει και περισσότερη αλληλεγγύη για τις οικονομίες της περιφέρειας, αλλά θα είναι και πιο αποτελεσματική η χρήση των πόρων γιατί σήμερα τα χρήματα σπαταλιώνται και εκεί είναι σωστή η κριτική των ευρωσκεπτικιστών ότι υπάρχει εκτεταμένη αναποτελεσματικότητα, σπατάλη και διαφθορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ερ: Ανοίξατε πάρα πολλά θέματα. Πρώτον, ο ρόλος της Γερμανίας. Υπάρχει στη χώρα μας, θα το έχετε αντιληφθεί, και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ένας θα έλεγα όχι «αντιγερμανισμός», αλλά κάποια αντιγερμανικά αισθήματα. Πιστεύετε ότι είναι δικαιολογημένα;

Απ: Κάθε χώρα ακολουθεί τα εθνικά της συμφέροντα στον βαθμό που δεν υπάρχει ομοσπονδία. Γι αυτό και ζητάμε ομοσπονδία γιατί τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας... όταν οι χώρες είναι μεγάλες και στην ίδια οικογένεια, τότε όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος και όσο υποχωρούν οι άλλοι -η Γαλλία έχει υποχωρήσει τραυματικά για την Ευρώπη αυτά τα χρόνια- τόσο δημιουργείται μια ανισότητα η οποία προκαλεί ένταση στο σύνολο όλης της υπόλοιπης Ευρώπης, προφανώς και στην Ελλάδα. Συνεπώς, ο δρόμος της περισσότερης και πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης, που θα υποχρεώσει τους πάντες να εφαρμόζουν τους κανόνες και όχι να εφαρμόζονται οι κανόνες διαφορετικά, είναι για μας και τη Δράση καίρια επιλογή.

Ερ: Ένα δεύτερο θέμα, που θέσατε ευθέως, είναι το θέμα του μνημονίου. Η κυβέρνηση λέει ότι τον Μάιο, θεσμικά τουλάχιστον, το μνημόνιο τελειώνει. Μετά δεν θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΕ; Μπορούμε να κάνουμε χωρίς μνημόνιο; Τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό που όλοι εκτιμούμε ότι έχουμε; Θα πάμε για νέο μνημόνιο;

Απ: Όλη η συζήτηση για το μνημόνιο είναι παραπλανητική. Το πρόβλημα της χώρας είναι στο εσωτερικό. Ό,τι συμφωνία και αν κάνουμε στο εξωτερικό -μπορεί να πετύχουμε μια συμφωνία μείωσης του χρέους, να συμφωνήσουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις ή όχι- το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Και αυτό υποκαθιστά το μνημόνιο και το εθνικό σχέδιο δεν λείπει γιατί είμαστε ανίκανοι, ως Ελλάδα, να το φτιάξουμε. Οι Ιρλανδοί έκαναν εθνικό σχέδιο και προχώρησαν επί τρία χρόνια μόνοι τους, στη συνέχεια ήρθε η τρόικα η οποία υιοθέτησε το εθνικό τους σχέδιο και βγήκαν σε 1,5 - 2 χρόνια από το μνημόνιο. Εμείς, επειδή δεν έχουμε εθνικό σχέδιο και κάνουμε προεκλογικές παροχές την ώρα που οι άνθρωποι χρεοκοπούν, το μόνο σχέδιο, που υπάρχει, είναι πώς θα μείνουμε λίγο παραπάνω στην εξουσία, γι αυτό έχουμε κάνει την τρόικα καθοριστικό στοιχείο στη ζωή μας.

Ερ: Ποιος είναι ο στόχος της Δράσης για τις ευρωεκλογές; Τι σκοπεύετε, τι επιδιώκετε να κάνετε;
Απ: Είμαστε το μόνο κόμμα που λέει κάτι τελείως διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Εμείς λέμε ότι για να βγούμε από αυτή την κρίση, χρειάζονται λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος. Όλοι οι άλλοι λένε λιγότεροι φόροι, αλλά κράτος το ίδιο. Φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει το θαύμα των επτά ψωμιών και των επτά ψαριών με τα οποία μπορείς να ταΐσεις χιλιάδες. Δεν γίνεται να ταΐσεις τους χιλιάδες με αυτό τον τρόπο. Εάν δεν μειώσεις το κράτος, δεν μπορούν να μειωθούν οι φόροι και αν δεν μεταφερθούν μαζικά πόροι στον παραγωγικό εξωστρεφή τομέα, ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, η χώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει μια οδό ανάπτυξης. Η Δράση, λοιπόν, προτείνει αυτή την τελείως διαφορετική πορεία για τη χώρα. Λιγότερους φόρους, μικρότερο κράτος και Ομοσπονδιακή Ευρώπη. Αυτό θα είναι το μήνυμά μας σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών