«Καταιγίδα» αντιδράσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ στην προσάρτηση της Κριμαίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Καταιγίδα» αντιδράσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ στην προσάρτηση της Κριμαίας

19:40 | 18/3/14
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη προκειμένου να υιοθετηθεί μία «ενωμένη απάντηση της Ε.Ε.» για την κατάσταση στην Ουκρανία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, την οποία υπέγραψε νωρίτερα την Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αντιδράσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ήλθαν πριν γίνει γνωστή η εισβολή ρωσικών ή ρωσόφιλων δυνάμεων σε ουκρανική βάση στην Κριμαία, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας ουκρανός στρατιώτης.

Ο κ. Ρομπέι, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επαναβεβαίωσαν πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που άνοιξε το δρόμο για προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Η κίνηση των Βρυξελλών ήλθε στον απόηχο του καλέσματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για έκτακτη σύνοδο του G7 την επόμενη εβδομάδα, σε Ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να συζητηθεί η ανάμιξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Η σύσκεψη αναμένεται να λάβει χώρα στη Χάγη, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπου θα λάβει μέρος και η Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως το G7 εξετάζει την αποπομπή της Ρωσίας από τους κόλπους του G8.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας ως «αρπαγή γης», προειδοποιώντας πως Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος επτά ρώσων και τεσσάρων ουκρανών αξιωματούχων. Μεταξύ των στόχων βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζίν και ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Ε.Ε. από την πλευρά της επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 21 αξιωματούχων.

Προσωπική επίθεση κατά του κ. Πούτιν εξαπέλυσε εν τω μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, κατηγορώντας τον ρώσο ηγέτη πως «ακολουθεί το παράδειγμα των φασιστών του 20ου αιώνα».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών