«Πάνω από 500 εκατ. € θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες» (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Πάνω από 500 εκατ. € θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες» (video)

16:26 | 18/3/14
Δηλώσεις για τα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα έκανε από το υπουργείο Οικονομικών, όπου προήδρευσε σύσκεψης, ο πρωθυπουργός...

Ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 1 εκατ. πολίτες με βάση οικονομικά κριτήρια.

«Πάνω από 500 εκ. θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατ. Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βεβαίως στους ένστολους, με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί», είπε.

Ο πρωθυπουργούς προανήγγειλε μέτρα που αφορούν τους αστέγους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ. στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κτλ.».

Όπως είπε «από 44% του μισθού περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος».

«Δηλαδή για κάθε 100 εύρω που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν 89 ευρώ για κάθε 100 εύρω εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θα πληρώνουν τώρα 94», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: 

«Το είχαμε υποσχεθεί. Θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ιδιαιτερα τις μικρομεσαίες».


Επίσης ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζόμενων.

Ανέφερε ότι μέσα στο 2014 θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ για επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για τους ιδιώτες επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε.

«Έτσι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων θα φτάσουν τα 2,8 δισ. Αυτό θα δώσει άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει την αναγκαία ανάκαμψη». 

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, «όπως», τόνισε, «με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες που επιβεβαιώνει, άλλωστε, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους, όπως είπε, «κατά τα συμφωνημένα και πάντως και εδώ, νωρίτερα από τις προβλέψεις».


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση». 

«Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα», υπογράμμισε για να συμπληρώσει: 

«Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε».

«Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς, «η συμφωνία προβλέπει ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές».

«Μιλάω, δηλαδή», είπε, «για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που θα έπρεπε να έχουν γίνει από πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η καθυστέρηση της χώρας μας ξεπερνιέται οριστικά».

«Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν. Με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη. Και με αξιοπιστία πάνω από όλα. Γιατί η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών