«Η επίσκεψη Μέρκελ μπορεί να ανοίξει παράθυρο διαλόγου» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Η επίσκεψη Μέρκελ μπορεί να ανοίξει παράθυρο διαλόγου»

13:38 | 11/4/14
«Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, αν και προεκλογικά, θεωρούμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου γενικότερα με την Ευρώπη και ειδικότερα με τη Γερμανία για τα μεγάλα ζητούμενα που έχει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αυτό τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Τσούκαλης σημειώνει ότι τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα είναι «οι νέες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην Ευρώπη, η αλλαγή του δόγματος της λιτότητας, η περιοριστική πολιτική πρέπει να συμβαδίζει και με την ανάπτυξη, τις αναπτυξιακές διαδικασίες».

Τονίζει όμως ότι «οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσδιόρισε με πολύ μεγάλη σαφήνεια το δόγμα της Γερμανίας, δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο. Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ουσιαστικά το δόγμα της Γερμανίας πρώτα λιτότητα, δημοσιονομική προσαρμογή και μετά αφού επιτευχθεί, συζητάμε για την ανάπτυξη».

Αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του γερμανικού Κατοχικού Δανείου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τονίζει:

«Η ελληνική πλευρά το έχει ήδη θέσει στο ύψιστο επίπεδο κατά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Γκάουκ.

Η ΔΗΜΑΡ σταθερά επαναλαμβάνει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει για τη χώρα, ότι είναι το αίτημα αυτό παρόν, όμως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν πρέπει να τίθεται σ' επικοινωνιακό, συνθηματικό, επίπεδο, αλλά θα πρέπει να συγκεντρώσει, με τεκμηρίωση, και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο λόμπι σχετικά με τη διεκδίκηση».

Κληθείς να σχολιάσει την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσούκαλης τονίζει ότι «αναμφισβήτητα, το πρώτο τεστ ήταν θετικό. Όμως αυτό, το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, δεν προσχωρούμε σε καμία περίπτωση στη θριαμβολογία, στους πανηγυρισμούς απ' τη μια πλευρά της ΝΔ ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο, κι απ΄ την άλλη πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι κερδήθηκε ο πόλεμος.

Αυτό το οποίο λέμε ως ΔΗΜΑΡ είναι ότι αυτό το πρώτο θετικό δείγμα θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο συνολικό σχέδιο της χώρας για τη διαχείριση του προβλήματος της κρίσης. Η δοκιμαστική, πιλοτική, έξοδος στις αγορές σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του διεθνούς παράγοντα».


Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Τσούκαλη, στην Αθήνα φθάνει σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Η κυβέρνηση αναμένει θερμά λόγια για την έξοδο στις αγορές, αλλά και ότι θα ανοίξει το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Η Δημοκρατική Αριστερά αναμένει κάτι θετικό από την επίσκεψη Μέρκελ;

-Η επίσκεψη της καγκελαρίου, αν και προεκλογικά, θεωρούμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου γενικότερα με την Ευρώπη και ειδικότερα με τη Γερμανία όσον αφορά τα μεγάλα ζητούμενα που έχει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

-Ποιά είναι τα ζητούμενα;

-Οι νέες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην Ευρώπη, η αλλαγή του δόγματος της λιτότητας, η περιοριστική πολιτική πρέπει να συμβαδίζει και με την ανάπτυξη, τις αναπτυξιακές διαδικασίες.

Όσον μας αφορά πρέπει να τονιστεί για άλλη μία φορά ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες, η επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων εκ μέρους της χώρας θα πρέπει να οδηγήσει στη συνέπεια εκ μέρους των δανειστών μας αναφορικά με τα μεγάλα θέματα του χρέους, της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και βεβαίως τη γενικότερη προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

-Με δεδομένη την πολιτική της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια είστε αισιόδοξος; Μπορεί να αλλάξει κάτι;

-Για να είμαστε ειλικρινείς, οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσδιόρισε με πολύ μεγάλη σαφήνεια το δόγμα της Γερμανίας, δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στις αιτιάσεις του ΔΝΤ και όχι μόνο, όσον αφορά το δόγμα της λιτότητας ήταν εξόχως ενδεικτικός των προθέσεων του: Ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στο ΔΝΤ είπε ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κατανοήσει, λίγο πολύ απεχθάνεται αυτούς που λένε ότι μπορεί να συμβαδίσει η λιτότητα με την ανάπτυξη.

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ουσιαστικά το δόγμα της Γερμανίας πρώτα λιτότητα, δημοσιονομική προσαρμογή και μετά αφού επιτευχθεί, συζητάμε για την ανάπτυξη.

-Κύριε Τσούκαλη, πολλοί Έλληνες θα ήθελαν σήμερα από την κυβέρνηση να θέσει και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του γερμανικού Κατοχικού Δανείου. Η ΔΗΜΑΡ τι λέει γι' αυτό;

-Η ελληνική πλευρά ήδη το θέμα αυτό το έχει θέσει στο ύψιστο επίπεδο, κι αναφέρομαι στη συνάντηση του κου Παπούλια με τον κο Γκάουκ.

Ήδη το θέμα έχει τεθεί, με τον τρόπο που πρέπει, σε πρώτη φάση, να τεθεί. Αυτό το οποίο εμείς λέμε, ως ΔΗΜΑΡ, είναι ότι η νομική κι όχι μόνον, τεκμηρίωση του αιτήματος πρέπει να προηγηθεί κι αμέσως μετά η ανάδειξη και η διεκδίκηση του αιτήματος αυτού.

Εξάλλου, ως ΔΗΜΑΡ, σταθερά επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει για τη χώρα, ότι είναι το αίτημα αυτό παρόν, όμως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν πρέπει να τίθεται σ' επικοινωνιακό, συνθηματικό, επίπεδο, αλλά θα πρέπει να συγκεντρώσει, με τεκμηρίωση, και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο λόμπι σχετικά με τη διεκδίκηση.

-Κε Τσούκαλη, θα ήθελα τη γνώμη σας και πάλι για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η κυβέρνηση δηλώνει πολύ ικανοποιημένη, απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιγνίδια . Η ΔΗΜΑΡ πώς βλέπει το θέμα;

-Αναμφισβήτητα, το πρώτο τεστ ήταν θετικό. Όμως αυτό, το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, δεν προσχωρούμε σε καμία περίπτωση στη θριαμβολογία, στους πανηγυρισμούς απ' τη μια πλευρά της ΝΔ ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο, κι απ΄ την άλλη πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι κερδήθηκε ο πόλεμος.

Αυτό το οποίο λέμε ως ΔΗΜΑΡ είναι ότι αυτό το πρώτο θετικό δείγμα θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο συνολικό σχέδιο της χώρας για τη διαχείριση του προβλήματος της κρίσης.

Είναι αυτονόητο ότι η πραγματική έξοδος της χώρας στις αγορές είναι το μεγάλο βήμα προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί η κρίση. Όμως η δοκιμαστική, πιλοτική, έξοδος στις αγορές σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του διεθνούς παράγοντα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών