Κομισιόν - εταίροι: «Συγχαρητήρια, αλλά μην επαναπαύεστε!» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κομισιόν - εταίροι: «Συγχαρητήρια, αλλά μην επαναπαύεστε!»

11:22 | 11/4/14
Η Ελλάδα πέτυχε στην χθεσινή ομολογιακή έκδοση των 5 ετών ακριβώς γιατί εφάρμοσε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει την παρουσία της στην ζώνη του ευρώ, να εξορθολογίσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη και να μετασχηματίσει την πραγματική της οικονομία.

Αν επιθυμεί κάποια στιγμή να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, χωρίς καθυστερήσεις και με περισσή συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις και να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να πετυχαίνει του δημοσιονομικούς της στόχους.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Κομισιόν διά του νέου επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Σιμ Κάλλας, που στην πρώτη του τοποθέτηση για την Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι οι πανηγυρισμοί κρατάνε μια μέρα και μετά η χώρα και οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά.

Ο επίτροπος δεν παραλείπει να τονίσει πως η επιτυχία οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι η χώρα είναι σε σκληρή επιτήρηση σε συνδυασμό με το γεγονός πως στην ευρωζώνη παρατηρείται μια γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης.

«Η σημερινή επιτυχής έκδοση ομολόγου είναι ένα πρώτο αλλά ξεκάθαρο βήμα στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικού χρέους για τις χώρες του ευρώ, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι ένα σημαντικό σημάδι και αντανακλά τις θετικές συνέπειες των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε η Ελλάδα για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε όταν ζήτησε χρηματοδοτική στήριξη την άνοιξη του 2010.

Ωστόσο, αποτελεί εξίσου λόγο να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την επικείμενη ανάκαμψη.

Για να επιτευχθεί βιώσιμη και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές και για το όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αυστηρής παραγωγής αποτελεσμάτων σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους και να εδραιωθεί ένα υπόβαθρο εφαρμογής ενισχυτικών της ανάκαμψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος».

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος με το ΕΛΚ πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επισημαίνει πολύ εύστοχα στη δική του ανακοίνωση πως χωρίς το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και εξ αιτίας της αλληλεγγύης των εταίρων η Ελλάδα είναι ακόμα στο ευρώ και προχωρεί σε μια πετυχημένη έκδοση.

«Η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στις αγορές και αυτό είναι ένα τεράστιο θετικό σημάδι. Η κοινή Ευρωπαϊκή συνταγή για την κρίση έχει αρχίσει να λειτουργεί. Η Ελλάδα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι στον δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Και είναι εξαιτίας αυτής της αλληλεγγύης και της ελληνικής αποφασιστικότητας που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένα δομικό μέρος της οικογένειας της ευρωζώνης και οι εθνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αρχίζουν να βγάζουν καρπούς».

Τέλος ο έτερος υποψήφιος για την ίδια θέση από του Σοσιαλιστές Μάρτιν Σούλτς ξεκαθαρίζει ότι όσο καλά νέα και αν είναι η επιτυχία της έκδοσης, η πραγματική επιτυχία θα είναι η πτώση της ανεργίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για αυτό πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά...

«Καλωσορίζω την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. Είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της Ελλάδας και της ευρωζώνης να αφήσουν πίσω τους την κρίση κρατικού χρέους.

Αυτή η ομολογιακή έκδοση είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα και την σταθερότητα. Είναι ένα κατόρθωμα για τον ελληνικό λαό, που υπέστη πολλά από τις σκληρές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η πλήρης επιτυχία θα έρθει όταν οι Έλληνες αρχίσουν να αισθάνονται τις βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και όταν τα ποσοστά ανεργίας υποχωρήσουν σημαντικά».

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών