Περισσότερες εξουσίες στις ταραχώδεις ανατολικές επαρχίες υποσχέθηκε οΓιατσενιούκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Περισσότερες εξουσίες στις ταραχώδεις ανατολικές επαρχίες υποσχέθηκε οΓιατσενιούκ

19:22 | 11/4/14
Την πρώτη παραχώρηση του Κιέβου στους ρωσόφιλους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας πραγματοποίησε την Παρασκευή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να παραχωρήσει περισσότερες αυτοδιοικητικές εξουσίες στις επαρχίες.

Ο κ. Γιατσενιούκ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ούτε αποσαφήνισε πώς η κίνησή του θα διαφέρει από την πρόταση της Ρωσίας για ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας.

Το άνοιγμα Γιατσενιούκ έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τοπικούς ηγέτες στην πόλη του Ντόνετσκ, η οποία κατά τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει «καρδία» αυτονομιστικών επεισοδίων.

Ρωσόφιλοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το τοπικό κυβερνείο και έχουν ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη. Παράλληλα, έχουν καλέσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την προσχώρηση στη Ρωσία, έως τις 11 Μαΐου.

Οι αυτονομιστές-διαδηλωτές δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Γιατσενιούκ, ούτε και είναι γνωστό αν θα ικανοποιηθούν από την προσφορά του.

Η επίσκεψη Γιατσενιούκ στο Ντόνετσκ ήλθε μία ημέρα αφότου ο κ. Πούτιν προειδοποίησε τους ηγέτες 18 ευρωπαϊκών κρατών πως η Μόσχα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού δικτύου, σε περίπτωση που το Κίεβο δεν αποπληρώσει άμεσα τα χρέη του στην κρατική ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση στην επιστολή του ρώσου προέδρου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών