Θέτει επίσημα τη μείωση του χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Θέτει επίσημα τη μείωση του χρέους

12:10 | 11/4/14
Για πρώτη φορά αναμένεται ο πρωθυπουργός να θέσει επίσημα στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη μείωση του ελληνικού χρέους και την άμεση έναρξη των συνομιλιών...

Σύμμαχος του Α. Σαμαρά θα είναι η άκρως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτό είναι το τρίτο και πιο δύσκολο στάδιο, καθώς θα πρέπει να πείσουν τόσο τους Γερμανούς όσο και το ΔΝΤ ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και όχι το καλοκαίρι, όπως έχουν τονίσει Βερολίνο και Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου, η Eurostat αναμένεται να πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως και το ακριβές μέγεθός του. Αυτό θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η οποία ανέφερε πως στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος τότε θα πρέπει να συζητηθεί και η μείωση του χρέους.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Α. Σαμαράς έχει τονίσει πως η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της απέναντι στους δανειστές τηρώντας τις δεσμεύσεις της και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν και οι εταίροι το ίδιο. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να το επαναλάβει κατά τη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 5:30 το απόγευμα.


Ευφορία στο Μαξίμου για την επίσημη πρώτη 

Οι ξένοι επενδυτές επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον για το πρώτο ελληνικό ομόλογο τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις ξένες αγορές. Κατά τη χθεσινή έκδοση το πενταετές ομόλογο με ονομαστική αξία 3 δισ. και ετήσιο κουπόνι 4,75% συγκέντρωσε προσφορές λίγο πάνω από 20 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. με επιτόκιο 4,95%.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση κατά το διάγγελμα του. «Οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Νωρίτερα υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το μεγάλο γεγονός είναι η επάνοδος στις χρηματαγορές. Είναι η επίσημη πανηγυρική, χειροπιαστή επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας, στη χώρα. Γινόμαστε ξανά αυτεξούσιοι» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών