Αντιπαράθεση Κομισιόν - Ρώμης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Λαμπεντούζα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντιπαράθεση Κομισιόν - Ρώμης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Λαμπεντούζα

00:24 | 14/5/14
Στις επικρίσεις του ιταλού πρωθυπουργού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μετά το ναυάγιο της Λαμπεντούζα αντέδρασε η Κομισιόν...

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, απείλησε μάλιστα ότι θα «αφήσει να φύγουν» από την Ιταλία όλοι οι μετανάστες που αιτούνται άσυλο εάν η ΕΕ δεν σπεύσει να παράσχει βοήθεια στην χώρα του.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη Δευτέρα τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοιαρίου που επέβαιναν μεταξύ του ιταλικού νησιού και των ακτών της Λιβύης. Ιταλικά σκάφη κατάφεραν να περισυλλέξουν 206 ανθρώπους αποτρέποντας έτσι μια ακόμα χειρότερη τραγωδία.

Απαντώντας στην κριτική δια του Μικέλε Τσερκόνε, του εκπροσώπου της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, της Σεσίλιας Μάλμστρομ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να μας πει τι προσδοκά».

«Η κυρία Μάλμστρομ είχε στείλει το Μάρτιο μια επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση στην οποία εκείνη εξέφραζε την διάθεσή της να εξετάσει συγκεκριμένα αιτήματα, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει κανένα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της.

«Η κυρία Μάλμστρομ νιώθει κάποια απογοήτευση όσον αφορά το τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν έγινε», σχολίασε ο εκπρόσωπός της.

«Η ιδέα ότι η Ιταλία έχει κατακλυστεί δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα. Το 2013, υποβλήθηκαν (σ.σ. στην ΕΕ) 430.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, μόνο 28.000 στην Ιταλία, έναντι 125.000 στη Γερμανία, 65.000 στη Γαλλία, 54.000 στη Σουηδία και 30.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπενθύμισε ο Τσερκόνε.

«Από τη στιγμή που έχει εγκριθεί το αίτημα ασύλου, οι μετανάστες μπορούν να κυκλοφορούν στις χώρες της συνθήκης Σένγκεν, μόνο όμως για σύντομη παραμονή. Δε μπορούν να εγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα. Είναι η χώρα του ασύλου που τους φιλοξενεί» επανέλαβε ο εκπρόσωπος απαντώντας στις απειλές του Ιταλού υπουργού.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της με τη Γαλλία το 2011, αφήνοντας να περνούν επίδοξοι μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στα εδάφη της προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον της έλλειψης αλληλεγγύης των εταίρων της. Ο Αλφάνο ήταν τότε υπουργός Δικαιοσύνης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών