Κάλπες με πολλαπλά μηνύματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κάλπες με πολλαπλά μηνύματα

10:26 | 25/5/14
Σοβαρά πολιτικά μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις αποστέλλει η σημερινή ευρωκάλπη στην Ελλάδα, ενώ στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένονται πολλά ντέρμπι και εκπλήξεις.

Οι ευρωεκλογές ιστορικά αποκαλούνται και στη χώρα μας «εκλογές δεύτερης κατηγορίας», καθώς σε σχέση με τις εθνικές εκλογές δεν ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, όμως – ιδίως αν είναι κοντά στις βουλευτικές κάλπες – επηρεάζουν αισθητά, ίσως και διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα.

Το γεγονός ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επεδίωξε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και κυρίως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι απειλώντας με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν η Ελιά έχει άσχημο αποτέλεσμα, δημιουργεί κλίμα εθνικών εκλογών για την ευρωκάλπη.

Εν μέρει στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ (και προφανώς για να αυξήσει τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων) ανταποκρίθηκε και η ΝΔ καθώς μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκρουσε τον κώδωνα της πρόωρης κάλπης σε περίπτωση κυβερνητικής αποδοκιμασίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θέτουν μετ’ επιτάσεως το διακύβευμα της σταθερότητας, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θέτει το αίτημα της ανατροπής. Άγνωστο ποιο κριτήριο θα κυριαρχήσει στις ψήφους των πολιτών.

Άγνωστο, δηλαδή, αν θα επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής ή ψήφο υποστήριξής της, όπως άγνωστο είναι αν και πόσο θα επηρεάσει την ψήφο τους το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ή θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια.


ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη μάχη της πρωτιάς, αλλά και της διαφοράς του πρώτου με τον δεύτερο, σε συνδυασμό πάντα με το τι θα συμβεί στην περιφέρεια Αττικής και στον δήμο Αθηναίων, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται ακόμα: 

• Στο ποσοστό που θα λάβει η Χρυσή Αυγή
• Πώς θα πλασαριστεί στην πρώτη του συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη
• Στο αν θα αντέξουν Ελιά, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, καθώς και αν το ΚΚΕ ανακτήσει και πόσες δυνάμεις


Από τα αποτελέσματα των εκλογών θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν από το βράδυ απόψε πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο το χώρο της κεντροαριστεράς.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών